Saturday, March 31, 2018

ေညာင္ခ်ဥ္ဖူးသုပ္

Image may contain: food
ရွမ္းျပည္နယ္၊ ကယားျပည္နယ္ႏွင့္ ကခ်င္ျပည္နယ္ဘက္ေတြကို ခရီးထြက္ ရတဲ့အခါ ေစ်းေတြေရာက္ရင္ ေစ်းႀကိဳေစ်းၾကားေတြထဲမွာ ေညာင္ခ်ဥ္ဖူးေလး ေတြကို အပုံေလးေတြပုံၿပီး ေရာင္းေနတာကို ေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။ အဲဒီ ေညာင္ခ်ဥ္ဖူးကို ေအာက္ဘက္အရပ္ေဒသေတြမွာ မေတြ႕ရသေလာက္ ရွိေပမယ့္ ေညာင္ပင္အမ်ဳိးအစား အမ်ားအျပားေပါက္ေရာက္ေလ့ရိွတဲ့ ျပည္နယ္ ဘက္ေတြမွာေတာ့ ေညာင္ခ်ဥ္ဖူးကို ႐ိုးရာအစားအစာအျဖစ္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္စြာ စားသုံးေလ့ရွိၾကတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ေညာင္ခ်ဥ္ဖူးဆိုတာက အရြက္ ျဖစ္မလာမီ ရြက္ႏုထိုးတဲ့အဖူးကေလးေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
အဲဒီ ျပည္နယ္ေဒသေတြရဲ႕ ေစ်းေန႔ေတြမွာဆိုရင္ ေညာင္ခ်ဥ္ဖူးကို အစိမ္း အတိုင္းျဖစ္ေစ၊ အခ်ဥ္တည္ၿပီးသားျဖစ္ေစ ဖက္ကေလးေတြနဲ႔ပုံၿပီး ေရာင္းၾက တာကို ေတြ႕ဖူးၾကမွာပါ။ ဘယ္လိုစားရသလဲ ေမးျမန္းတဲ့အခါ ေဒသခံေတြက ေညာင္ခ်ဥ္ဖူးကို ေထာင္းစား၊ သုပ္စားၾကပါသတဲ့။ ကိုယ္ေတြမစားဖူးတဲ့ အထူး အဆန္း ဟင္းလ်ာျဖစ္တာမို႔ သုပ္ပုံသုပ္နည္းကိုေမးျမန္းၿပီး သုပ္စားၾကည့္ရာမွာ အမွန္တကယ္လည္း လွ်ာရင္းျမက္ေစတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္ခြက္ျဖစ္ေနပါတယ္။
ေညာင္ခ်ဥ္ဖူးအစိမ္းအတုိင္းဆိုရင္ ေရေႏြးေဖ်ာသုပ္ရမွာျဖစ္ၿပီး အခ်ဥ္ တည္ၿပီးသားဆိုရင္ေတာ့ အေနေတာ္အရြယ္ကေလးေတြလွီးၿပီး ေျမပဲဆန္ ေထာင္း၊ ပုစြန္ေျခာက္ႏိုင္ႏိုင္၊ ၾကက္သြန္စိမ္းနဲ႔ င႐ုတ္သီးပါးပါးလွီးလို႔ ဆား ထည့္ကာ ဆီခ်က္ေလာင္းသုပ္ရတာပါ။ ေညာင္ခ်ဥ္ဖူးမွာက ပင္ကိုသဘာဝ အခ်ဥ္ဓာတ္ကေလးပါၿပီးသားမို႔ သံပရာရည္ကူစရာမလုိဘဲ သုပ္စားၾကည့္ရင္ ခ်ဥ္ၿဖံဳးၿဖံဳးအရသာရွိတဲ့ ေညာင္ခ်ဥ္ဖူးသုပ္ကို လွ်ာလည္ကာ ခံတြင္းေတြ႕ သြားၾကမွာ အေသအခ်ာပါလုိ႔ ဆိုိလုိက္ပါရေစ။
စံလြင္(ငါးဦးစီး)

No comments:

Post a Comment