Tuesday, August 1, 2017

ၿမိဳ႕ဝင္ဂိတ္မ်ား ၊ ၾကက္ျခံႏွင္႔ေစ်းမ်ား၌ ၾကက္ငွက္တုပ္ေကြးံH5N1ေရာဂါကာကြယ္ေရးလုပ္ငန္းမ်ားေဆာင္ရြက္

Image may contain: one or more people and outdoor
မေကြး ဇူလိုင္ ၃၁
ေမြးျမဴေရးႏွင္႔ကုသေရးဦးစီးဌာန မေကြးၿမိဳ႕နယ္ဦးစီး ဌာနမွဴး ႐ံုးဝန္ထမ္းအင္အားမ်ားျဖင္႔ မေကြးၿမိဳ႕ဝင္ ဂိတ္ ႏွစ္ခုႏွင္႔ ေစ်းမ်ား၊ ေမြးျမဴေရးၾကက္ျခံမ်ား၌ ၾကက္ငွက္တုပ္ေကြးH5N1ေရာဂါကာကြယ္ေရး လုပ္ငန္းမ်ားကို တင္းက်ပ္စြာလုပ္ေဆာင္လ်က္ရွိ ၿပီး ၿမိဳ႕ဝင္ဂိတ္မ်ားတြင္စစ္ေဆးႏိုင္ရန္ ဝန္ထမ္းမ်ား ကို အၿမဲတမ္းတာဝန္ခ်ထားေၾကာင္း ၿမိဳ႕နယ္ဦးစီး ဌာနမွဴး ေဒါက္တာေအးေအးေမာ္ထံမွ သိရသည္။
''လက္ရွိကေတာ႔ ၿမိဳ႕ဝင္ထြက္ဂိတ္ေတြကေန ၿမိဳ႕ထဲကိုဝင္လာတဲ႔ ၾကက္ဥ၊ ၾကက္နဲ႔ ဝက္ သယ္ ေဆာင္လာတဲ႔ ကားေတြ ၿမိဳ႕ထဲကိုဝင္မယ္ဆိုရင္ ေရာဂါပိုးေတြကပ္ပါမလာေအာင္လို႔ ပိုးသတ္ေဆး ဖ်န္းပါတယ္။ ပိုးသတ္ေဆးဖ်န္းၿပီးမွၿမိဳ႕ထဲကို ဝင္ ခိုင္းပါတယ္။ ဒီကားေတြကို ၿမိဳ႕ထဲမဝင္ရဘူးလို႔ တားျမစ္ထားတာေတာ႔မရွိဘူး။ ၾကက္ျခံေတြနဲ႔ ေစ်း ေတြမွာလည္း စစ္ေဆးၾကပ္မတ္မႈေတြ လုပ္ေနပါ တယ္။ စိုးရိမ္စရာေတာ့ မရွိေသးပါဘူး'' ဟု ေဒါက္တာေအးေအးေမာ္က ဆိုသည္။
မေကြး-ကံျပားၿမိဳ႕ဝင္ဂိတ္၊ ပုထိုးစမ္းရြာအနီးရွိ ေတာင္တြင္းအဝင္ဂိတ္ႏွစ္ခုတြင္ စစ္ေဆးျခင္း၊ ကားေပၚပါလာသည့္ ၾကက္ဥႏွင့္ၾကက္မ်ားအား ေဆးဖ်န္းမႈမ်ားလုပ္ေဆာင္လ်က္ရွိၿပီး ေတာင္ တြင္းဘက္ျခမ္းမွ ၾကက္အရွင္ႏွင္႔ ဥဝင္ေရာက္မႈ နည္းပါးေၾကာင္း၊ အသားစားၾကက္မ်ားမွာ နတ္ေမာက္လမ္းေၾကာင္းႏွင့္ ၾကက္ဥမ်ားမွာ ေတာင္ႀကီးၿမိဳ႕ဘက္မွလာကာ မေကြး-ကံျပားဂိတ္ ကိုျဖတ္သန္းဝင္ေရာက္သည္ကိုေတြ႕ရေၾကာင္း ၎က ေျပာၾကားသည္။
မေကြးၿမိဳ႕နယ္ ေမြးျမဴေရးႏွင္႔ကုသေရးဦးစီးဌာန တာဝန္ရွိသူတစ္ဦးက ''ဒီၿမိဳ႕နယ္ထဲမွာ မွတ္ပံုတင္ ထားတဲ႔ ၾကက္ျခံ ၅ဝ ခန္႔ရွိၿပီးေတာ႔ ဥစားၾကက္ ၅ဝဝဝဝ ေက်ာ္၊ အသားစားၾကက္ အေကာင္ေရ ၇ဝဝဝဝဝ ေလာက္ ရွိတယ္။ ၾကက္ျခံလုပ္ငန္း သမားေတြကိုလည္း ဇီဝလံုျခံဳမႈျမႇင္႔တင္ဖို႔၊ သန္႔သန္႔ ရွင္းရွင္းထားဖို႔၊ လံုျခံဳတဲ႔ျခံနဲ႔ေမြးျမဴဖို႔ေတြကို အသိ ေပးေဟာေျပာတာေတြလုပ္ပါတယ္။ ေစ်းေတြမွာ ၾကက္သားေရာင္းခ်သူေတြကိုလည္း က်န္းမာေရးေကာင္းတဲ႔ၾကက္နဲ႔က်န္းမာေရးမေကာင္းတဲ့ ၾကက္ ေတြရဲ႕အေျခအေနေတြ ရွင္းျပတယ္။ လက္အိတ္ စြတ္ဖို႔ ၊ ကလီစာေတြကိုလည္း ပံုးထဲကိုစုထည့္ၿပီး ျမႇဳပ္ဖို႔ ပညာေပးမႈေတြ လုပ္ေနပါတယ္'' ဟု ေျပာ သည္။
H5N1ပိုးရွိသည့္ၾကက္မ်ားတြင္ အေမာက္ႏွင့္ ဇလုတ္မ်ား ျပာႏွမ္းေနျခင္း ၊ ေျခေထာက္မွ ေသြးယို စီးျခင္း၊ အသားမ်ားလတ္ဆတ္မႈမရွိဘဲ ပံုမွန္အသား အေရာင္ဝင္းဝါေနရမည့္အစား ေရာဂါေၾကာင့္ ေသ ၍ ညိဳမည္းေနျခင္းမ်ား ေတြ႕ရမည္ျဖစ္ၿပီး စားသံုး သူႏွင္႔ ေရာင္းခ်သူအားလံုး ၾကက္သားကိုက်က္ ေအာင္ခ်က္စားရန္၊ စင္းတီတုံးမ်ားေျပာင္ေအာင္ ေဆးရန္၊ အသားႏွင္႔ ဥမ်ား ကိုင္ၿပီးလွ်င္ လက္ကို ဆပ္ျပာႏွင္႔စင္ၾကယ္စြာေဆးရန္ အေရးႀကီးေၾကာင္း ဦးစီးဌာန႐ံုးမွ သိရသည္။
ေဇယ်တု(မေကြး)

No comments:

Post a Comment