Tuesday, September 1, 2015

အစားအေသာက္၊ ေဆးဝါး၊ အလွကုန္မ်ား ေဘးအႏၱရာယ္ကင္းရွင္းေရး ထိေရာက္စြာအေရးယူမည့္ နည္းလမ္းမ်ား ေဆြးေႏြး



The Mirror Daily's photo.

ရန္ကုန္ ၾသဂုတ္ ၃၁

အမ်ားျပည္သူတုိ႔ ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းရွင္း၍ အရည္ အေသြးျပည့္မီေသာ အစားအေသာက္၊ ေဆးဝါး၊ အလွကုန္ မ်ား သုံးစြဲႏုိင္ေရးအတြက္ ႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲမႈ နည္းလမ္းမ်ားကို ဥပေဒလုပ္ထုံးလုပ္နည္းမ်ားႏွင့္အညီ ထိေရာက္စြာ အေရးယူ ေဆာင္ရြက္ႏုိင္မည့္ နည္းလမ္းမ်ားႏွင့္စပ္လ်ဥ္း ၍ ၾသဂုတ္ ၃ဝ ရက္ႏွင့္ ၃၁ ရက္တို႔တြင္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ ကန္ေတာ္ႀကီး ပဲေလ့စ္ဟုိတယ္၌ က်င္းပသည့္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန၏ ႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲေရးဆုိင္ရာကိစၥရပ္မ်ား ဟန္ခ်က္ညီ ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္ေရး အလုပ္႐ုံေဆြးေႏြးပြဲတြင္ ထည့္သြင္းေဆြးေႏြးခဲ့သည္။

အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန (FDA) က ေထာက္ခံခ်က္ေပးထားသည့္ ကုန္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ေစ်းကြက္တြင္ ျဖန္႔ခ်ိေနသည့္ ကုန္ပစၥည္းမ်ား ကြဲလြဲမႈမ်ားရွိေနေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသံုးသူကာကြယ္ေရးအသင္းဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္က ေျပာသည္။

(FDA) အေနနဲ႔ သူေထာက္ခံခ်က္ေပးထားတဲ့ ကုန္ပစၥည္းေတြကို သံုးလတစ္ခါ မလုပ္ႏုိင္ရင္ေတာင္ ေျခာက္လတစ္ခါ ေစ်းကြက္ထဲကေကာက္ၿပီး အႏၲရာယ္ရွိ၊ မရွိ စစ္ေဆးသင့္တယ္။ အႏၲရာယ္ရွိတယ္ဆုိ ထုတ္ျပန္ ေၾကညာၿပီး အေရးယူသင့္တယ္။ ဒီမွာက ထုတ္ျပန္ေၾကညာ တာပဲ ရွိတယ္။ အေရးယူတာ မေတြ႕ရဘူး။ ပညာေပး သတိေပး႐ုံနဲ႔ေတာ့ မရဘူး''ဟု ၎က ဆုိသည္။

အစားအေသာက္၊ ေဆးဝါး၊ အလွကုန္ပစၥည္းမ်ား ေဘးအႏၲရာယ္ကင္းရွင္းေရးလုပ္ငန္းစဥ္သည္ အမ်ဳိးသား လုံၿခဳံေရးႏွင့္ ႏွီးႏႊယ္ပတ္သက္ေနၿပီး ယခုအခါ တစ္ကမၻာ လုံးက လက္ခံက်င့္သုံးလ်က္ရွိသည္။ သို႔ေသာ္ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ယခုႏွစ္ပုိင္းအတြင္း အမ်ားျပည္သူတို႔ စားသုံးသည့္ အစားအေသာက္အမ်ားစုတြင္ ေဘးအႏၲရာယ္ျဖစ္ေစမည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားကို သုံးစြဲလ်က္ရွိေနေၾကာင္း သိရသည္။

''စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းေတြနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး ျပည္သူ လူထုကလည္း သတိထားရမယ္။ အသိဥာဏ္လည္းရွိရမယ္။ ထုတ္လုပ္သူေတြဘက္ကလည္း အႏၲရာယ္ရွိ စားေသာက္ ကုန္ပစၥည္းေတြကို ေလာဘဖက္ၿပီး လုပ္တာမ်ဳိး၊ ထြင္တာမ်ဳိး မလုပ္သင့္ဘူး။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ေခတ္တုန္းက အလွအပ ျဖစ္ေအာင္ ထုိးမုန္႔၊ လမုန္႔ေတြကို အေရာင္တင္တယ္။ တင္လုိက္တဲ့အေရာင္က စားသုံးႏုိင္တဲ့ အေရာင္ဆို အေၾကာင္းမဟုတ္ဘူး။ အထည္ဆိုးေဆးအေရာင္ဆုိရင္ ေတာ့ အႏၲရာယ္ရွိတယ္။ ဒါဆုိ ပိတ္ပစ္လုိက္တယ္''ဟု အစာေဆးဝါးဌာန ၫႊန္ၾကားေရးမွဴး(ၿငိမ္း) ေဒါက္တာ စုိးျမတ္ထြန္းက ေျပာသည္။
ယခုအခါ ေျပာင္းလဲလာသည့္ ေခတ္စနစ္ႏွင့္အညီ တုိးတက္လာေသာ ကုန္ထုတ္လုပ္မႈ၊ ကုန္သြယ္မႈတို႔ႏွင့္ လုိက္ေလ်ာညီေထြ ေဆာင္ရြက္ႏုိင္ရန္အတြက္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာနကို အဆင့္ျမႇင့္တင္တုိးခ်ဲ႕ ဖြဲ႕စည္းၿပီး လုပ္ထုံး လုပ္နည္းမ်ားႏွင့္ လုိက္ေလ်ာညီေထြျဖစ္ေစရန္ ျပင္ဆင္ေျပာင္းလဲျခင္း၊ ေခတ္ႏွင့္ေလ်ာ္ညီသည့္ ဥပေဒမ်ား ျပင္ဆင္ေရးဆြဲျခင္း တို႔ကုိ ႀကိဳးပမ္းေဆာင္ရြက္လ်က္ရွိသည္။

''ကြၽန္ေတာ္တို႔ေခတ္တုန္းက ဝန္ထမ္းအင္အား ၂ဝဝ ေလာက္နဲ႔ တစ္ႏုိင္ငံလုံး အတုိင္းအတာလုပ္ခဲ့ရတယ္။ အခု ဝန္ထမ္းအင္အား တုိးခ်ဲ႕လုိက္ၿပီးဆုိေတာ့ တစ္ႏုိင္ငံလုံးကိုလည္း လႊမ္းၿခံဳႏုိင္တယ္။ လုိအပ္ခ်က္ကေတာ့ ရွိေန မွာပါ။ အေျခအေနၾကည့္ၿပီး ျဖည့္ဆည္းေပးရမွာပါ''ဟု ေဒါက္တာစုိးျမတ္ထြန္းက ေျပာသည္။

(FDA) က အရင္တုန္းက ဝန္ထမ္းအင္အားနည္းေတာ့ မလုပ္ႏုိင္ဘူး ေျပာပါတယ္။ အခု ဝန္ထမ္းအင္အားလည္း မ်ားလာၿပီ။ အလုပ္႐ုံေဆြးေႏြးပြဲေတြ လုပ္ၿပီး NGO အဖြဲ႕ ေတြနဲ႔ ပူးေပါင္းၿပီးလုပ္ရင္ေတာ့ အရင္တုန္းကထက္ ပုိေကာင္းလာမယ္လုိ႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္''ဟု ဦးဗအုပ္ခုိင္က ေျပာသည္။

၂ဝ၁၅ ခုႏွစ္ ဧၿပီ ၁ ရက္မွစ၍ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာန ေအာက္ရွိ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးႀကီးၾကပ္ကြပ္ကဲ ေရးဦးစီးဌာနကို ေခတ္ႏွင့္အညီ တုိးတက္လာေသာ ကုန္ထုတ္လုပ္မႈ၊ ကုန္သြယ္မႈတို႔ႏွင့္ လုိက္ေလ်ာညီေထြ ေဆာင္ရြက္ႏုိင္ရန္အတြက္ ဝန္ထမ္းအင္အား ၄၁၄ ဦးျဖင့္ ေဆာင္ရြက္ေနရာမွ ဝန္ထမ္းအင္အား ၂၈၇၅ ဦးျဖင့္ တုိးခ်ဲ႕ဖြဲ႕စည္းလုိက္ေၾကာင္း သိရသည္။
သတင္း - မင္းသစ္
ဓာတ္ပုံ (FDA)

No comments:

Post a Comment