Tuesday, March 3, 2015

အိမ္နီးခ်င္းႏုိင္ငံမ်ားအထိ ေစ်းကြက္က်ယ္ျပန္႔ေနသည့္ ဖ်ာပံုၿမိဳ႕မွအသင့္စားျမန္မာ့ငါးႏွပ္ေျခာက္




ဖ်ာပံု မတ္ ၂


ျမန္မာ့ယဥ္ေက်းမႈတြင္ ေဒသတစ္ခုမွ ေဒသတစ္ခုသို႔ ခရီးသြားၾကသည့္အခါ မိမိတို႔ေဒသမွ ထြက္ရွိသည့္ ပစၥည္းမ်ားကို တန္ဖုိးနည္းသည္ ျဖစ္ေစ၊ မ်ားသည္ျဖစ္ေစ အမွတ္တရအျဖစ္ လည္းေကာင္း၊ ခင္မင္ရင္းႏွီးမႈ ကို ေရွး႐ႈ၍လည္းေကာင္း၊ ဂါရဝ ျပဳရန္ႏွင့္ လွဴရန္ေသာ္လည္းေကာင္း လက္ေဆာင္ေပးသည့္ ဓေလ့မွာ ေရွးမဆြကပင္ ျမန္မာတို႔က်င့္သံုး ေဆာင္ရြက္လာခဲ့ၾကသည့္ အစဥ္အလာတစ္ခုပင္ျဖစ္သည္။
ဥပမာ မႏၲေလးေရာက္လွ်င္ ထုိးမုန္႔လမုန္႔၊ ေနျပည္ေတာ္ပ်ဥ္းမနား ေရာက္လွ်င္ မွ်စ္ခ်ဥ္၊ ပုသိမ္ေရာက္လွ်င္ ဟာလဝါ၊ ဖ်ာပံုေရာက္လွ်င္ ေရႊပုစြန္ေျခာက္ႏွင့္ ငါးေျခာက္မ်ဳိးစံု တုိ႔ကို အမွတ္တရလက္ေဆာင္အျဖစ္ ဝယ္ယူေပးကမ္းလွဴဒါန္းေလ့ရွိၾကသည္။
အေျခအေန အမ်ဳိးမ်ဳိးေၾကာင့္ ေဒသတုိင္းတြင္ လက္ေဆာင္ေပးရန္ ပစၥည္းမ်ား ေစ်းႏႈန္းျမင့္မားလ်က္ ရွိေနၾကသည္။ လက္ေဆာင္ပစၥည္းမ်ားတြင္ မ်က္ႏွာပန္းအလွဆံုးကေတာ့ ဖ်ာပံုေရႊပုစြန္ေျခာက္ျဖစ္သည္။ ဖ်ာပံုေရႊပုစြန္ေျခာက္မ်ားမွာ ျပည္တြင္း ေစ်းကြက္တြင္မကဘဲ ျပည္ပေစ်းကြက္ အထိပါ ေရာင္းလိုအားထက္ ဝယ္လို အားေကာင္းသျဖင့္ အဆမ်ားစြာ ေစ်းႏႈန္းျမင့္မားလ်က္ရွိသည္။
ဖ်ာပံုေစ်းကြက္တြင္ ေရခ်ဳိေရႊပုစြန္ ေျခာက္ေစ်းမွာ တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၁၂ဝဝဝ မွ က်ပ္ ၄၅ဝဝဝထိ ေစ်းျမင့္ေန၍ ေဆြမ်ဳိးႏွင့္တရင္းတႏွီးရွိသူမွအပ သာမန္ခင္မင္သူမ်ား ေရႊပုစြန္ေျခာက္ လက္ေဆာင္ေပးရန္ ခက္ခဲေနၾကသည္။ ယခုအခါေရႊပုစြန္ ေျခာက္ေနရာတြင္ ေပါ့ေပါ့ပါးပါးျဖင့္ ေစ်းႏႈန္းလည္းနည္း၊ သယ္ယူမႈ လည္းလြယ္ကူၿပီး ေရေႏြးၾကမ္းႏွင့္ စားစား၊ ထမင္းႏွင့္စားစား အဆင္ေျပ အရသာရွိသည့္ အသင့္စားငါးႏွပ္ ေျခာက္ကင္ဘူးႏွင့္ အထုပ္မ်ားကို ဖ်ာပံုၿမိဳ႕တြင္ လုပ္ငန္းရွင္ ၁၅ ဦးခန္႔ က တီထြင္ထုတ္လုပ္ေပးၾကသည့္အတြက္ လက္ေဆာင္ေပးရန္ႏွင့္ ႐ံုးသူ႐ံုးသား၊ အလုပ္သမားတို႔ ထမင္းခ်ဳိင့္မ်ားယူေဆာင္ရာတြင္ လြယ္ကူအဆင္ေျပလ်က္ရွိသည္။
အသင့္စားငါးႏွပ္ေျခာက္လုပ္ငန္းလုပ္ကိုင္သည့္ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက ျမန္မာ့ပင္လယ္ျပင္မွ ဖမ္းယူရရွိသည့္ ငါးႏွပ္မ်ားကုိ ေခါင္း၊ အၿမီးႏွင့္ ဆူးေတာင္မ်ား ျဖတ္ေတာက္ျခင္း၊ (အငန္ဓာတ္)ပင္လယ္နံ႔၊ ပင္လယ္ ေရဓာတ္ၾကြင္းမ်ား မက်န္ေအာင္ ေရေဆးျခင္း၊ ပ်မ္းမွ်ေလးနာရီခန္႔ ေနလွန္းအေခ်ာျပဳျပင္ျခင္း၊ အေခ်ာျပဳျပင္ၿပီးငါးေျခာက္မ်ားကို ျပဳျပင္တီထြင္ထားကာ(ကင္ဖုိ)တြင္ အပူလႈိင္းျဖတ္သန္းေစ၍ ကင္ျခင္းစသျဖင့္ လုပ္ငန္းအဆင့္ဆင့္ေဆာင္ ရြက္ရေၾကာင္း ရွင္းလင္းေျပာျပသည္။
အသင့္စားငါးႏွပ္ေျခာက္ဘူးႏွင့္ အထုပ္မ်ားကို ဖ်ာပံုေစ်းကြက္တြင္ ၁ဝဝ ဂရမ္တစ္ဘူးက်ပ္ ၁၄ဝဝ၊ ၁ဝဝ ဂရမ္ တစ္ထုပ္က်ပ္ ၁၂ဝဝ၊ ၅ဝ ဂရမ္တစ္ထုပ္ က်ပ္ ၆၅ဝ ႏွင့္ ေလးက်ပ္ခြဲသားတစ္ထုပ္က်ပ္ ၅၅ဝ ေရာင္းခ်လ်က္ရွိၿပီး ေစ်းကြက္လိုအပ္ခ်က္အရ ရန္ကုန္၊ မႏၲေလး၊ ေနျပည္ေတာ္၊ ျမဝတီ၊ မူဆယ္၊ လား႐ႈိး၊ မိတီၴလာ၊ ေက်ာက္ဆည္၊ ပုသိမ္၊ ဟသၤာတ၊ ျမန္ေအာင္၊ ႀကံခင္း၊ ျပည္၊ မံုရြာ၊ ေပ်ာ္ဘြယ္၊ ပခုကၠဴၿမိဳ႕မ်ား အျပင္ တ႐ုတ္၊ ယိုးဒယား၊မေလးရွား၊ စင္ကာပူစသည့္ အိမ္နီးခ်င္းႏုိင္ငံ မ်ားထိ တင္ပို႔ေနရေၾကာင္း၊ ထုတ္လုပ္ႏုိင္မႈထက္မွာယူမႈမ်ားေနသည့္အတြက္ လုပ္ငန္းရွင္တို႔ အလွည့္က် တင္ပို႔ေနရေၾကာင္း အဏၰဝါေဇာ္ ငါးႏွပ္ေျခာက္လုပ္ငန္းမွ သိရသည္။
ပုစြန္ေျခာက္ေစ်း အဆမတန္ျမင့္မားေနခ်ိန္တြင္ အဖုိးနည္းဝန္ပါ စားသံုးလို႔ေကာင္းၿပီး သယ္ယူမႈလြယ္ကူသည့္ အသင့္စားငါးႏွပ္ေျခာက္ဘူးႏွင့္ အထုပ္မ်ားအား လက္ေဆာင္ေပးျခင္း ျဖင့္ ဖ်ာပံုၿမိဳ႕၏ ေဒသထြက္ကုန္ လုပ္ငန္းျမင့္မားေအာင္ ႀကိဳးစားၾကပါစုိ႔။ ေအာင္ဝင္း(ဖ်ာပံု)

No comments:

Post a Comment