Monday, March 2, 2015

ထံုးမီစံမွ် 'အုန္း' ေလာက ဇီဝေလာင္စာ ထုတ္ေတာ့မည္







အိႏၵိယႏိုင္ငံ ကိုခ်ီၿမိဳ႕ရွိ ဇီဝသိပၸံႏွင့္ ဇီဝနည္းပညာ သုေတသနတကၠသိုလ္မွ သိပၸံပညာရွင္မ်ားသည္ အုန္းဆီမွ ထုတ္ယူမည့္ ဇီဝေလာင္စာနည္းစဥ္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ မူပိုင္ခြင့္ရရွိႏိုင္ရန္ အေမရိကန္ျပည္ ေထာင္စုရွိ မူပိုင္ခြင့္မွတ္ပံုတင္႐ံုးသုိ႔ မၾကာမီက ေလွ်ာက္
ထားလိုက္ၿပီဟု ႏိုင္ငံတကာသတင္းတစ္ပုဒ္အရ ကြၽႏု္ပ္သိရေလ၏။
ထိုစဥ္အတြင္း ကမၻာ့အႀကီးဆံုး အေဖ်ာ္ယမကာ ကုမၸဏီႀကီးျဖစ္သည့္ ကိုကာကိုလာကလည္း သၾကားမ်ားမ်ားပါဝင္ေသာ အခ်ဳိရည္မ်ား ေသာက္သံုးရန္ မခ်င့္မရဲျဖစ္ေနၾကသည့္ က်န္းမာေရးလိုက္စားသူ ျပည္သူမ်ားအတြက္ အုန္းစိမ္းရည္ဘူးမ်ား ေရာင္းခ်ေပး ရန္ စီစဥ္ေနၿပီဟု ကြၽႏ္ုပ္မွတ္သားရျပန္သည္။
အိႏၵိယသိပၸံပညာရွင္မ်ားသည္ အုန္းဆီမွ ဇီဝေလာင္
စာ ထုတ္လုပ္မႈကို စီးပြားျဖစ္ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ေရးအတြက္ အိႏၵိယျပန္လည္ျပည့္ၿဖိဳးျမဲ စြမ္းအင္ဝန္ႀကီး ဌာနသုိ႔လည္း တင္ျပထားေလသည္။
ေဒါက္တာမိုဟန္ကူးမား ဦးေဆာင္ေသာအဖြဲ႕က ေအာင္ျမင္စြာ သုေတသနျပဳလုပ္ႏိုင္ခဲ့ၿပီး အိႏၵိယသိပၸံ ႏွင့္ စက္မႈလုပ္ငန္းဆိုင္ရာ သုေတသနဌာနက သုေတ သနလုပ္ငန္း ဆက္လက္လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ေစရန္ ရန္ပံု ေငြ ေထာက္ပံ့ေပးမည္ဆို၏။
ဤေနရာတြင္ အုန္းဆီ၏ ဂုဏ္သတိၱမ်ား ထူးျခားဆန္းၾကယ္ပံုကို ကြၽႏ္ုပ္ေတြးေတာမိသည္။ အုန္းဆီ သည္ အျခားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီမ်ားထက္ ပိုမိုထူးျခားေသာ အာနိသင္မ်ားရွိသည္။
ကြၽႏ္ုပ္တုိ႔၏ ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ ဘိုးေတာ္ဘုရား လက္
ထက္ကပင္ ပိတုန္းေရာင္ေကသာျဖစ္ေစရန္ႏွင့္ ဦးေရ
ျပားေျခာက္ေသြ႕ျခင္းမွ ကာကြယ္ရန္ အုန္းဆီကို အသံုး
ျပဳခဲ့ၾကသည္ဟု ကြၽႏ္ုပ္မွတ္သားဖူး၏။ ေလာရစ္
အက္စစ္(Lauric Acid) ေပါၾကြယ္ဝေသာ အုန္းဆီသည္
ဆံေကသာကို ပုိးသားကဲ့သုိ႔ ႏူးညံ့ေတာက္ေျပာင္ေစၿပီး ဒက္ေပါက္ျခင္းမွလည္း ကင္းေဝးေစႏိုင္သည္။
အုန္းဆီသည္ ဝက္ျခံကို အျမန္ဆံုး ကုသေပးႏိုင္ေသာ ဂုဏ္သတၱိရွိသည္။ အုန္းဆီတြင္ ဗက္တီးရီးယား ပိုးမႊားမ်ားကို ေသေစႏိုင္ေသာ သတၱိထူးလည္း ပါဝင္
သည္။ နံနက္တိုင္း အုန္းဆီပါးပါးပြတ္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္
ဝက္ျခံမ်ား ေလ်ာ့ပါးေပ်ာက္ကြယ္သြားႏိုင္သည္ဟု ကြၽႏ္ုပ္ဖတ္႐ႈရဖူးေလသည္။
ေတာင္ပစိဖိတ္ ကြၽန္းသူ၊ ကြၽန္းသားမ်ားသည္ အုန္းဆီကို ေန႔စဥ္မွန္မွန္ အသံုးျပဳၾကသည္။ အုန္းဆီ သည္ အေကာင္းဆံုးေသာ ေနေရာင္ကာ ခရင္မ္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္သျဖင့္ ေနေရာင္ျဖာခ်ိန္ အိမ္အျပင္ထြက္ လွ်င္ အုန္းဆီလိမ္းၿပီးမွ သြားေလ့ရွိၾကသည္။ အုန္းဆီ ကို ေနေလာင္ဒဏ္ခံ အသားအေရကို ကုစားႏိုင္ရန္ အသံုးျပဳေလ့ရွိၾကၿပီး အသားပပ္ျခင္း၊ ေျခာက္ေသြ႕ ျခင္း၊ အက္ကြဲျခင္းတုိ႔မွ ကာကြယ္ေပးသည္။
¤င္းအျပင္ ထိပ္ကပ္နာေပါက္ျခင္း၊ ထိပ္ေျပာင္ျခင္း၊ အပူေလာင္ဒဏ္ရာရျခင္း၊ ပန္းနာ၊ အေအးမိဖ်ားနာ၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ နားကိုက္ျခင္း စသည္တို႔အတြက္ အုန္းဆီကို ေဆးၿမီးတုိအျဖစ္ အသံုးျပဳၾကေၾကာင္း၊ ခံတြင္းနံ႔ေကာင္းမြန္ေစရန္ သြားဖံုးႏွင့္ သြားမ်ားကို အုန္းဆီျဖင့္ ပြတ္တိုက္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ ေျခဖဝါး ႏုႏုကြဲအက္မႈျဖစ္ေပၚပါက အုန္းဆီကို ေျခဖေနာင့္
ေနရာတြင္ လိမ္းေပးျခင္းျပဳလုပ္ႏိုင္ေၾကာင္း မီးဖိုေခ်ာင္
ထြက္ေဆးဝါးအျဖစ္ ကြၽႏ္ုပ္မွတ္သားရေလသည္။
ကြၽႏ္ုပ္တုိ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ မုန္႔အမ်ားအျပားတြင္ အုန္းႏုိ႔ ပါဝင္တတ္သည္။ အုန္းရည္သည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေစေသာ္လည္း ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားမွာ အုန္းႏုိ႔ကို အလြန္အကြၽံ စားသံုး ျခင္းမျပဳအပ္ေပ။
ဒုတိယကမၻာစစ္ ကာလအတြင္းက ေရွ႕တန္း၌ ဒဏ္ရာရစစ္သည္မ်ားအတြက္ ေသြးသြင္းကုသရန္ လိုအပ္ခ်ိန္တြင္ ေသြးရည္ၾကည္ပုလင္းမ်ား မရႏိုင္ သည့္အဆံုး အုန္းသီးႏုႏု၏ သန္႔စင္ေသာ အုန္းရည္ကို ေသြးရည္ၾကည္အျဖစ္ အစားထိုးအသံုးျပဳခဲ့ၾကသည္ ဟု ကြၽႏ္ုပ္ သိရွိရေလသည္။
ဒုတိယကမၻာစစ္အတြင္းမွာပင္ ဖိလစ္ပိုင္ႏိုင္ငံ၌
ဒီဇယ္အင္ဂ်င္မ်ားလည္ပတ္ေရးအတြက္ အုန္းဆီကို အစားထိုးေလာင္စာအျဖစ္ အသံုးျပဳခဲ့ဖူးေလသည္။
ပါပူဝါနယူးဂီနီႏိုင္ငံ၌ ကုန္သြယ္ေရးပိတ္ဆုိ႔မႈ ခံရ
စဥ္က ဒီဇယ္ဂ်င္နေရတာမ်ားႏွင့္ ထရပ္ကားမ်ား ေမာင္းႏွင္ႏိုင္ရန္ ျပည္တြင္း၌ ထုတ္လုပ္သည့္ အုန္းဆီျဖင့္ အစားထိုး အသံုးျပဳခဲ့ၾကေလသည္။
ဗင္ႏြာတူႏိုင္ငံ၌မူ အုန္းဆီႏွင့္ ဒီဇယ္ဆီတုိ႔ကို ေရာ
စပ္ကာ ဇီဝေလာင္စာအျဖစ္ အသံုးျပဳလ်က္ရွိသည္။
ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံ ဝူေလာင္ဂြန္းတကၠသိုလ္ (University of Wollongong) ၏ စက္မႈအင္ဂ်င္နီယာဌာနသည္ ဒီဇယ္၊ ေရနံဆီႏွင့္ အက္သေနာတုိ႔ကို အုန္းဆီ
ျဖင့္ ေရာသမေမႊကာ ဇီဝေလာင္စာအျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ရန္ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ စမ္းသပ္ခဲ့ဖူးေလသည္။
အေမရိကန္ ေဘလာတကၠသိုလ္ (Baylor University) မွ သိပၸံပညာရွင္မ်ားသည္ ပါပူဝါနယူးဂီနီႏိုင္ငံမွ သုေတသီမ်ားႏွင့္အတူ အုန္းဆီကို ေလာင္စာအျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ရန္ ေလ့လာမႈ ျပဳလုပ္ခဲ့သည္။
ဇီဝေလာင္စာအျဖစ္ အသံုးျပဳသည့္ အုန္းဆီသည္ ေရနံ၊ ဒီဇယ္စက္သံုးဆီႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္လွ်င္ ေလထုညစ္ ညမ္းေစႏိုင္ေသာ အခုိးအေငြ႕ထုတ္လႊတ္မႈ ပိုမိုေလ်ာ့ နည္းေၾကာင္း၊ ေဝးလံသီေခါင္ေသာ ေဒသမ်ား၌ စက္ယႏၲရားမ်ား လည္ပတ္ျခင္းႏွင့္ လွ်ပ္စစ္ဓာတ္အား ထုတ္လုပ္ျခင္းတုိ႔အတြက္ အုန္းဆီကို အသံုးျပဳရန္ သင့္ေလ်ာ္ေၾကာင္း၊ အုန္းဆီသည္ သဘာဝပတ္ဝန္း က်င္မပ်က္ ေရရွည္ခရီးဆက္ႏိုင္မည့္ အရင္းအျမစ္ တစ္ရပ္ျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီတုိ႔က ေျပာၾကားၾကေလသည္။
အုန္းေတာႀကီးမ်ား တစ္ေမွ်ာ္တစ္ေခၚ ရွိသည့္ ေဆာ္လ္မြန္ကြၽန္းစုႏိုင္ငံ၌ ကားမ်ားႏွင့္ လယ္ထြန္စက္မ်ားကို အုန္းဆီႏွင့္ ဒီဇယ္ဆီအေရာအေႏွာျဖင့္ ေမာင္း
ႏွင္လ်က္ရွိၾကေလသည္။
အုန္းဆီေလာင္စာ၏ ထူးျခားခ်က္မွာ အနည္အႏွစ္
က်ျခင္းမရွိဘဲ မီးခိုးမွာ သင္းပ်ံ႕ေသာရနံ႔ရွိကာ ပိုမို
ေခ်ာေမြ႕စြာ အင္ဂ်င္စက္မ်ား လည္ပတ္ႏိုင္ျခင္းျဖစ္ သည္။ သုိ႔ရာတြင္ အုန္းဆီဇီဝေလာင္စာ၏ ျပႆနာ မွာ အပူခ်ိန္ ၂၂ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ေအာက္တြင္ အစိုင္ အခဲအျဖစ္သုိ႔ ေျပာင္းလဲၿပီး ၁၄ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ အေရာက္တြင္ လံုးဝေအးခဲသြားျခင္းျဖစ္သည္။
အာရွ၊ အာဖရိက၊ ေတာင္အေမရိက၊ အလယ္ပိုင္း အေမရိကႏွင့္ သမုဒၵရာေဒသတုိ႔ျဖစ္သည့္ ကမၻာအရပ္ ရပ္တြင္ လြန္ခဲ့သည့္ ဆယ္စုႏွစ္မ်ားအတြင္း အုန္း ထုတ္လုပ္မႈျမင့္တက္လာခဲ့သည္။
အိႏိၵယႏွင့္ သီရိလကၤာႏိုင္ငံတုိ႔၌ အခြံခြာထားေသာ အုန္းခြံမ်ားကို ပင္းမင္းဆိုင္မ်ား၊ မုန္႔ဖိုမ်ားႏွင့္ ပန္းပဲဖိုမ်ား၌ ေလာင္စာအျဖစ္ အသံုးျပဳၾကသည္။ အုန္းခြံမ်ားသည္ မီးေသြးထုတ္လုပ္မႈအတြက္ ကုန္ၾကမ္း
တစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ အုန္းခြံမွ လူသံုးကုန္ႏွင့္ အႏုပညာ
လက္ရာပစၥည္းအမ်ဳိးမ်ဳိး ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေလသည္။
အုန္းခြံသည္ အစားထိုးေလာင္စာ စြမ္းအင္အရင္းအျမစ္
တစ္ရပ္ျဖစ္ၿပီး ေလာင္ကြၽမ္းခ်ိန္တြင္ ဖန္လံုအိမ္ အာနိသင္
ဓာတ္ေငြ႕ ထုတ္လႊတ္မႈ အလြန္နည္းပါးလွသည္။
မၾကာမီက ကြၽႏ္ုပ္ဖတ္႐ႈရေသာ သတင္းတစ္ရပ္အရ ၿမိတ္ခ႐ိုင္ ကြၽန္းစုၿမိဳ႕နယ္အတြင္း ပင္လယ္ကမ္း႐ိုးတန္း
ေဒသမ်ားမွထြက္ရွိေသာ အုန္းသီးမ်ားကို ယခုႏွစ္တြင္ ၿမိတ္ေစ်းကြက္မွတစ္ဆင့္ ထိုင္းႏိုင္ငံသုိ႔ တင္ပို႔ေရာင္း ခ်ေနျခင္းေၾကာင့္ ေစ်းေကာင္းရရွိေနသည္ဟု သိရေလသည္။
ရခိုင္ျပည္နယ္ ဂြၿမိဳ႕၌ အုန္းသီးအထြက္ႏႈန္းေကာင္း ေနၿပီး ယခုႏွစ္တြင္ အုန္းသီးေရာင္းလိုအား မ်ားလာျခင္းေၾကာင့္ ေစ်းႏႈန္းက်ဆင္းရေၾကာင္း၊ ငါးရက္ခန္႔ ေနလွန္းထားေသာ အုန္းသားကို ဆပ္ျပာခ်က္လုပ္ ရာတြင္ အသံုးျပဳေၾကာင္း ကြၽႏ္ုပ္ဖတ္႐ႈရေလသည္။
လူတုိ႔၏ စားဝတ္ေနေရးတြင္ အေရးပါေသာ အုန္းကို ကမၻာတစ္ဝန္း၌ ေျမဧကေပါင္း ၁၁ သန္းထက္
မနည္းတြင္ စိုက္ပ်ဳိးလ်က္ရွိၿပီး ႏွစ္စဥ္ အုန္းသီးအလံုး
ကုေဋေပါင္း ၂၅ဝဝ မွ်အထိ လူတုိ႔ သံုးစြဲလ်က္ရွိၾက သည္။ ဇီဝေလာင္စာအျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ေသာ အုန္း သည္ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ႏွင့္ ထံုးမီစံမွ်ျဖစ္သည္။
ႏိုင္ငံဖြံ႕ၿဖိဳးေလေလ အုန္းကိုပို၍ အသံုးျပဳေလေလ ျဖစ္ေပရာ မည္သည့္အခါတြင္မွ် တိမ္ေကာႏိုင္မည္ မဟုတ္ေသာ လုပ္ငန္းတစ္ရပ္အျဖစ္ အုန္းစိုက္ပ်ဳိး ေရးလုပ္ငန္းႏွင့္ အုန္းသုေတသန လုပ္ငန္းတုိ႔ကို တိုး
ခ်ဲ႕လုပ္ေဆာင္သင့္သည္ဟု ကြၽႏ္ုပ္အၾကံျပဳအပ္ပါ
သတည္း။ ။
ကိုရင္ၾသ

No comments:

Post a Comment