Saturday, January 31, 2015

မေကြးၿမိဳ႕၌ ႏွမ္းေလွာ္လုပ္ငနး္မ်ားေအာင္ျမင္ကာ အလုပ္အကုိင္၊ အခြင့္အလမ္းမ်ား ရရွိေန


Photo: မေကြးၿမိဳ႕၌ ႏွမ္းေလွာ္လုပ္ငနး္မ်ားေအာင္ျမင္ကာ အလုပ္အကုိင္၊ အခြင့္အလမ္းမ်ား ရရွိေန
=======================================

မေကြး ဇန္နဝါရီ ၃ဝ

ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ဆီအိုးႀကီးဟု တင္ စားေခၚေဝၚၾကသည့္   အလယ္ပိုင္း ေဒသ မေကြးတိုင္းေဒသႀကီး မေကြး ၿမိဳ႕၌ အဓိကဆီထြက္သီးႏံွတစ္မ်ဳိးျဖစ္ သည့္ႏွမ္းကို ႏိုင္ငံေတာ္၏ စားသံုး ဆီလိုအပ္ခ်က္  ျဖည့္ဆည္းေပးေန ေသာ ႏွမ္းဆီစက္လုပ္ငန္းမ်ားအျပင္ ေဒသတြင္း   ႐ိုးရာဓေလ့ျဖစ္သည့္ လက္ဖက္၊   ပဲၾကမ္းတို႔ႏွင့္လည္း ေကာင္း၊  မုန္႔ပဲသေရစာမ်ဳိးစံုတြင္ လည္းေကာင္း အသံုးျပဳမႈမ်ားေသာ ႏွမ္းေလွာ္ကိုလည္း  ထုတ္လုပ္လ်က္ ရွိရာ ႏွမ္းေလွာ္လုပ္ငန္းမ်ား ေအာင္ ျမင္ေနၿပီး မေကြးၿမိဳ႕ေနျပည္သူမ်ား အတြက္ အလုပ္အကိုင္ဖန္တီးေပး ႏိုင္ေသာ  လုပ္ငန္းတစ္ရပ္ျဖစ္ေန ေၾကာင္း သိရသည္။

''ႏွမ္းေလွာ္လုပ္ငန္းမွာ ႏွမ္းေရစိမ္၊ ေမာင္းေထာင္း၊ လက္စကာခ်၊ စက္ စကာခ်၊ အိတ္ပိတ္ကတၱားခ်ိန္၊ ေစ်း ကြက္ျဖန္႔လုပ္ငန္းဆိုၿပီး တာဝန္ယူ ထားတဲ႔ ကြၽမ္းက်င္လုပ္သားေတြရွိပါ တယ္။   က႑အသီးသီးအလိုက္ အေရးမႀကီးတဲ႔အပိုင္းဆိုတာ မရွိပါ ဘူး။ အလုပ္သမားေတြရဲ႕ လုပ္အားခ ကေတာ႔ ပ်မ္းမွ် ေငြက်ပ္ ၃၅ဝဝ ျဖစ္ ပါတယ္။     တာဝန္ယူမႈအလိုက္ အနည္းငယ္ကြာဟခ်က္ေတာ့ ရွိပါ တယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ရပ္ကြက္မွာ စား ေသာက္ကုန္လုပ္ငန္းေတြ အမ်ားႀကီး ျဖစ္ထြန္းလာပါတယ္။ ႏွမ္းေလွာ္ဖို ေတြလည္း တိုးလာပါတယ္။ လုပ္ငန္း ေတြေအာင္ျမင္ၾကေတာ႔   အလုပ္ သမားေတြလည္း   အလုပ္မရွားၾက ေတာ့ဘူးေပါ့''ဟု  ႏွမ္းေလွာ္ဖို  လုပ္ ငန္းရွင္တစ္ဦးက ေျပာသည္။

ႏွမ္းေလွာ္လုပ္ငန္းသည္   ႏွမ္း တန္ဖိုးအရင္း၊ လုပ္အားခ၊ ေလာင္စာ၊ သယ္ယူစရိတ္  စုစုေပါင္းႏွင့္ ႏွမ္း ေလွာ္ ေရာင္းခ်ရရွိေငြအား ခ်ိန္ထိုး ျခားနားၾကည့္ပါက  အျမတ္အစြန္း ေကာင္းေသာ  လုပ္ငန္းႀကီးတစ္ခု ျဖစ္သည္။ ထုတ္ကုန္၊ ပို႔ကုန္ ကုန္ ေခ်ာလုပ္ငန္းတစ္ခုအေနျဖင့္ ေဒသ တြင္း စီးပြားေရးအေျခအေနေကာင္း မ်ားရရွိျခင္းေၾကာင္႔  လုပ္ငန္းစတင္ ထူေထာင္လိုသူမ်ားက လုပ္ငန္းခြင္ မ်ားသို႔ လာေရာက္ေလ႔လာလ်က္ရွိရာ လုပ္ငန္းမ်ား ပိုမိုမ်ားျပားလာပါက အလုပ္အကိုင္၊   အခြင့္အလမ္းမ်ား လည္း ပိုမိုရရွိလာမည္ဟု  ထင္ျမင္ ေၾကာင္း ေဒသခံတစ္ဦးက ေျပာသည္။

အလုပ္႐ံုတစ္႐ံုတြင္ ဒယ္အိုး ေလး လံုး  အသံုးျပဳလုပ္ငန္းကို   ဖိုတစ္ဖို အျဖစ္  သတ္မွတ္ၾကၿပီး  လုပ္ငန္း အေသး၊  အႀကီးအလိုက္  ဖိုႏွစ္ဖိုမွ ၁ဝ ဖိုအထိ ရွိတတ္သည္။ ဖို ၁ဝ ဖို လုပ္ငန္းသမားတစ္ဦး    အေနျဖင္႔ တစ္ရက္လွ်င္ ႏွမ္းတင္း ၁၅ဝ အထိ ေလွာ္ႏိုင္ၾကသည္။ လုပ္ငန္းသံုးစက္ ပစၥည္းအေနျဖင့္  ေမာင္း၊   ေလွာ္ ဒလက္၊  ေလွ႔စင္မ်ားကိုအသံုးျပဳၿပီး ေလာင္စာအတြက္ ပဲခြံကို အသံုးျပဳ ၾကသည္။ မေကြးၿမိဳ႕ရွိ ေလွာ္ဖိုႀကီး မ်ားမွ  ႏွမ္းေလွာ္မ်ားကို   ရန္ကုန္၊ မႏၲေလးေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔ၾကၿပီး ထိုမွတစ္ဆင္႔ တ႐ုတ္ႏွင့္ ကိုရီးယား ေစ်းကြက္အထိ က်ယ္ျပန္႔ေရာက္ရွိၾက သည္။  

တင္ပို႔ရသည့္  ႏိုင္ငံမ်ား၏ အႀကိဳက္ကိုလိုက္၍  ႏွမ္းေလွာ္မႈန္႔ လုပ္ငန္းမ်ားလည္း   ျပည္တြင္း၌ လုပ္ကိုင္လ်က္ရွိၾကေၾကာင္း   သိရ သည္။               ေဇယ်တု(မေကြး)
 
 
မေကြး ဇန္နဝါရီ ၃ဝ

ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ဆီအိုးႀကီးဟု တင္ စားေခၚေဝၚၾကသည့္ အလယ္ပိုင္း ေဒသ မေကြးတိုင္းေဒသႀကီး မေကြး ၿမိဳ႕၌ အဓိကဆီထြက္သီးႏံွတစ္မ်ဳိးျဖစ္ သည့္ႏွမ္းကို ႏိုင္ငံေတာ္၏ စားသံုး ဆီလိုအပ္ခ်က္ ျဖည့္ဆည္းေပးေန ေသာ ႏွမ္းဆီစက္လုပ္ငန္းမ်ားအျပင္ ေဒသတြင္း ႐ိုးရာဓေလ့ျဖစ္သည့္ လက္ဖက္၊ ပဲၾကမ္းတို႔ႏွင့္လည္း ေကာင္း၊ မုန္႔ပဲသေရစာမ်ဳိးစံုတြင္ လည္းေကာင္း အသံုးျပဳမႈမ်ားေသာ ႏွမ္းေလွာ္ကိုလည္း ထုတ္လုပ္လ်က္ ရွိရာ ႏွမ္းေလွာ္လုပ္ငန္းမ်ား ေအာင္ ျမင္ေနၿပီး မေကြးၿမိဳ႕ေနျပည္သူမ်ား အတြက္ အလုပ္အကိုင္ဖန္တီးေပး ႏိုင္ေသာ လုပ္ငန္းတစ္ရပ္ျဖစ္ေန ေၾကာင္း သိရသည္။

''ႏွမ္းေလွာ္လုပ္ငန္းမွာ ႏွမ္းေရစိမ္၊ ေမာင္းေထာင္း၊ လက္စကာခ်၊ စက္ စကာခ်၊ အိတ္ပိတ္ကတၱားခ်ိန္၊ ေစ်း ကြက္ျဖန္႔လုပ္ငန္းဆိုၿပီး တာဝန္ယူ ထားတဲ႔ ကြၽမ္းက်င္လုပ္သားေတြရွိပါ တယ္။ က႑အသီးသီးအလိုက္ အေရးမႀကီးတဲ႔အပိုင္းဆိုတာ မရွိပါ ဘူး။ အလုပ္သမားေတြရဲ႕ လုပ္အားခ ကေတာ႔ ပ်မ္းမွ် ေငြက်ပ္ ၃၅ဝဝ ျဖစ္ ပါတယ္။ တာဝန္ယူမႈအလိုက္ အနည္းငယ္ကြာဟခ်က္ေတာ့ ရွိပါ တယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ရပ္ကြက္မွာ စား ေသာက္ကုန္လုပ္ငန္းေတြ အမ်ားႀကီး ျဖစ္ထြန္းလာပါတယ္။ ႏွမ္းေလွာ္ဖို ေတြလည္း တိုးလာပါတယ္။ လုပ္ငန္း ေတြေအာင္ျမင္ၾကေတာ႔ အလုပ္ သမားေတြလည္း အလုပ္မရွားၾက ေတာ့ဘူးေပါ့''ဟု ႏွမ္းေလွာ္ဖို လုပ္ ငန္းရွင္တစ္ဦးက ေျပာသည္။

ႏွမ္းေလွာ္လုပ္ငန္းသည္ ႏွမ္း တန္ဖိုးအရင္း၊ လုပ္အားခ၊ ေလာင္စာ၊ သယ္ယူစရိတ္ စုစုေပါင္းႏွင့္ ႏွမ္း ေလွာ္ ေရာင္းခ်ရရွိေငြအား ခ်ိန္ထိုး ျခားနားၾကည့္ပါက အျမတ္အစြန္း ေကာင္းေသာ လုပ္ငန္းႀကီးတစ္ခု ျဖစ္သည္။ ထုတ္ကုန္၊ ပို႔ကုန္ ကုန္ ေခ်ာလုပ္ငန္းတစ္ခုအေနျဖင့္ ေဒသ တြင္း စီးပြားေရးအေျခအေနေကာင္း မ်ားရရွိျခင္းေၾကာင္႔ လုပ္ငန္းစတင္ ထူေထာင္လိုသူမ်ားက လုပ္ငန္းခြင္ မ်ားသို႔ လာေရာက္ေလ႔လာလ်က္ရွိရာ လုပ္ငန္းမ်ား ပိုမိုမ်ားျပားလာပါက အလုပ္အကိုင္၊ အခြင့္အလမ္းမ်ား လည္း ပိုမိုရရွိလာမည္ဟု ထင္ျမင္ ေၾကာင္း ေဒသခံတစ္ဦးက ေျပာသည္။

အလုပ္႐ံုတစ္႐ံုတြင္ ဒယ္အိုး ေလး လံုး အသံုးျပဳလုပ္ငန္းကို ဖိုတစ္ဖို အျဖစ္ သတ္မွတ္ၾကၿပီး လုပ္ငန္း အေသး၊ အႀကီးအလိုက္ ဖိုႏွစ္ဖိုမွ ၁ဝ ဖိုအထိ ရွိတတ္သည္။ ဖို ၁ဝ ဖို လုပ္ငန္းသမားတစ္ဦး အေနျဖင္႔ တစ္ရက္လွ်င္ ႏွမ္းတင္း ၁၅ဝ အထိ ေလွာ္ႏိုင္ၾကသည္။ လုပ္ငန္းသံုးစက္ ပစၥည္းအေနျဖင့္ ေမာင္း၊ ေလွာ္ ဒလက္၊ ေလွ႔စင္မ်ားကိုအသံုးျပဳၿပီး ေလာင္စာအတြက္ ပဲခြံကို အသံုးျပဳ ၾကသည္။ မေကြးၿမိဳ႕ရွိ ေလွာ္ဖိုႀကီး မ်ားမွ ႏွမ္းေလွာ္မ်ားကို ရန္ကုန္၊ မႏၲေလးေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔ၾကၿပီး ထိုမွတစ္ဆင္႔ တ႐ုတ္ႏွင့္ ကိုရီးယား ေစ်းကြက္အထိ က်ယ္ျပန္႔ေရာက္ရွိၾက သည္။

တင္ပို႔ရသည့္ ႏိုင္ငံမ်ား၏ အႀကိဳက္ကိုလိုက္၍ ႏွမ္းေလွာ္မႈန္႔ လုပ္ငန္းမ်ားလည္း ျပည္တြင္း၌ လုပ္ကိုင္လ်က္ရွိၾကေၾကာင္း သိရ သည္။ ေဇယ်တု(မေကြး)

No comments:

Post a Comment