
မနက္ဘက္လမ္းေလွ်ာက္ရင္း ပုဇြန္ေတာင္ေစ်းဘက္လွည့္ဝင္ျဖစ္ေတာ့ လယ္ပုစြန္လုံးေတြပုံေရာင္းေနတ့ဲ ေတာ ေစ်းသည္ေလးတစ္သည္ကုိ ေတြ႕ရပါတယ္။ ပုစြန္လုံးေတြက ေလွာ္ထားတာေၾကာင့္ အေရာင္ရဲရဲဝါဝါေလးျဖစ္လို႔မို႔ ဝယ္ခ်င္စိတ္ေပၚလာတာေၾကာင့္ ေမးၾကည့္ေတာ့ ခရမ္းသုံးခြဘက္က လာေရာင္းၾကတာပါတဲ့။ ငယ္ငယ္ကေတာ့ မိုးတြင္းဘက္ ခရမ္းက အမ်ဳိးေတြဆီ အလည္သြားရင္ လယ္ပုစြန္လုံးအဆီခ်က္နဲ႔ ကန္စြန္းရြက္လယ္ေတာဟင္း အၿမဲလိုလိုစားရတာကို သတိရသြားမိပါတယ္။
လယ္ပုစြန္လုံးလို႔ေခၚေပမယ့္ တကယ္ေတာ့ ေရခ်ဳိဂဏန္းတစ္မ်ဳိးပါ။ လယ္ကန္သင္းေတြမွာ က်င္းတူးၿပီးေနတဲ့ အေလ့အထရွိၿပီး တူးလုိ႔ထြက္လာတဲ့ ေျမသားက်စ္စာခဲေတြကို က်င္းဝမွာ မီးခုိးေခါင္းတုိင္လုိ လုံးရွည္ရွည္ကေလးပုံထား တာမို႔ က်စ္စာခဲပုံျမင္လုိက္တာနဲ႔ ဒါဂဏန္းက်င္းပဲရယ္လုိ႔ တန္းၿပီးသိပါတယ္။ လယ္ပုစြန္လုံးအႀကီးဆုံးက ဂုံညင္ဒုိးျပား အရြယ္ မရွိတရွိျဖစ္လို႔ က်င္းေတြ႕တယ္ဆိုရင္ပဲ လက္ဖ်ားမွာေကာက္႐ိုးပတ္ က်င္းထဲလက္တစ္ဆုံးႏိႈက္ဖမ္းၾကတာ ပါ။ ေကာက္႐ိုးပတ္ရျခင္းက က်င္းထဲဝင္လာတဲ့လက္ကုိ ပုစြန္လုံး က လက္မနဲ႔ ဖမ္းညႇပ္တတ္လို႔ပါ။
လယ္ပုစြန္လုံးေတြကို ပ်ဳိးႏုတ္ေကာက္စိုက္ခ်ိန္ မိုးကာလမွာ လိႈင္လိႈင္ရပါတယ္။ စပါးစိုက္တဲ့ လယ္ကန္းသင္းေတြမွာ ကဏန္းက်င္းေတြ အစီအရီရွိတတ္တာပါ။ လယ္ေတာနဲ႔တစ္ဆက္ တည္းရွိတဲ့ ေခ်ာင္းစပ္၊ ေျမာင္းစပ္နဲ႔ အုိင္ငယ္ ေတြမွာ အ႐ိုးနီနီနဲ႔ လယ္ကန္စြန္္းေတြကအေလ့က်ေပါက္ေနတာပါ။ မုိးက်လို႔ ရြာကထြက္ၿပီး လယ္ထဲမွာ တဲထိုးေနၾက သူေတြက တတန္တက ေစ်းရယ္လို႔ မသြားႏုိင္ၾကပါဘူး။ အနီးအနားမွာရွိတဲ့ သဘာဝအသီးအရြက္ေတြနဲ႔ ငါး၊ ဖား၊ ပုစြန္ေလးေတြကိုပဲ ဟင္းစားအျဖစ္ ရွာေဖြစားၾကရတာပါ။
ခုေခတ္ၿမိဳ႕ကကေလးေတြ အမ်ားစု ကေတာ့ လယ္ပုစြန္လုံးဆိုတာ ပုစြန္လား၊ ကဏန္းလားရယ္လို႔ ကြဲကြဲျပားျပားသိၾကမယ္ ေတာင္ မထင္ပါဘူး။ ေက်ာင္းပိတ္ရက္ေတြမွာ နယ္ဘက္က ေဆြေတြမ်ဳိးေတြ၊ ဘုိးဘြားေတြဆီ အလယ္သြားႏုိင္ဖို႔ေဝးစြ။ သူတို႔က်ဴရွင္ေတြ၊ ဝိုင္း ေတြ၊ ဂိမ္းေတြနဲ႔ေတာင္ အားလပ္ခ်ိန္ကအႏိုင္ႏုိင္ပါ။ ဒါေၾကာင့္လည္း ေဆြမ်ဳိးသားခ်င္း၊ ေဒြးေတာ္မိႀကီးရယ္ လုိ႔ ထားရိွရမယ့္ ေဆြစိတ္မ်ဳိးစိတ္ေတြလည္း ေခါင္းပါးကုန္ၾကတာထင္ပါရဲ႕။
ေစ်းမွာ ရွားရွားပါးပါးေတြ႕လာတဲ့ လယ္ပုစြန္လုံးေတြဝယ္ရင္းနဲ႔ လယ္ကန္စြန္းအ႐ိုးနီကေလးေတြကိုပါ တစ္ဆက္ တည္း ဝယ္လာခဲ့ပါတယ္။ ငယ္ငယ္က ထမင္းၿမိန္ခဲ့တဲ့ လယ္ပုစြန္လုံးအဆီခ်က္နဲ႔ ကန္စြန္းရြက္လယ္ေတာဟင္းအရသာ ကို ျပန္ရခ်င္လုိ႔ပါ။ ပုစြန္လုံးအဆီခ်က္ဖို႔အတြက္ ေစ်းကဝယ္လာတဲ့ ေလွာ္ၿပီးသားပုစြန္လုံးေတြကို ေရျပန္ေဆးပါတယ္။ ရင္ဘတ္က အဖတ္ေလးကိုခြာလုိက္ရင္ ေအာက္မွာေပၚလာတဲ့ဆက္ေၾကာင္းကေန ေက်ာခြံနဲ႔ ရင္ပုံကုိ ဆြဲြခြာလုိက္ရင္ ေက်ာခြံနဲ႔ ရင္ပိုင္း ႏွစ္ျခမ္းကြဲသြားပါတယ္။
ပုစြန္လုံးရဲ႕ေက်ာခြံထဲမွာကပ္ေနတဲ့ အဝါေရာင္အဆီဥေတြကို ဇြန္းေလးနဲ႔အသာေကာ္ယူၿပီး ပုစြန္ဆီခ်က္ရတာပါ။ ပုစြန္လံုးကေလွာ္ၿပီးသားမို႔ အဆီဥက ခဲေနပါတယ္။ အစိမ္းအတိုင္းဆိုရင္ေတာ့ အဆီခ်က္ရတာ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ပန္းကန္ထဲမွာစုထားတဲ့အဆီေတြကို ဒယ္အိုးထဲမွာ ေခၚဆီကေလးနည္းနည္းနဲ႔ ဆားေလးျဖဴးၿပီး ဆီျပန္ေအာင္ ခ်က္လိုက္႐ုံပါပဲ။ ပုစြန္လုံးအဆီရဲ႕ သဘာဝအေရာင္ အဆီဥဝါဝါကေလးေတြနဲ႔ ေမႊးပ်ံ႕တဲ့ပုစြန္လုံးအဆီခ်က္ရပါၿပီ။
လယ္ကန္စြန္းခ်ဥ္ရည္ခ်က္ဖို႔ ကန္စြန္းအ႐ိုးနီကေလးေတြကို ေရစင္စင္ေဆး၊ အိုးထဲကို င႐ုတ္၊ ၾကက္သြန္နီ ေထာင္းၿပီးသားအေရာနဲ႔အတူ ထည့္ၿပီး ဆီပါေလကာနဲ႔ လုံးခ်က္ပါမယ္။ ဟင္းခတ္အျဖစ္ ပုစြန္လုံးရင္ခြံပုိင္းကို သန္႔စင္ၿပီး ဓားျပား႐ိုက္ထည့္ကာ ဖိုေပၚတင္ပါ။ ဆား၊ နႏြင္း၊ ငံျပာရည္သင့္႐ုံထည့္ပါ။ အိုးထဲက ဟင္းရြက္ေတြ ႏြမ္းေလာက္တဲ့အခါ အထက္ေအာက္ႏွံ႔ေအာင္ေမႊၿပီး အသင့္ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ မန္က်ည္းေရက်ဲက်ဲကို ဟင္းရြက္ေတြျမဳပ္တဲ့ အထိ မ်ားမ်ားထည့္ပါ။ အိုးပြက္ပြက္ဆူလာၿပီး ခ်ဥ္ရည္ဟင္းနံ႔ေလးႀကိဳင္လာတဲ့အခါ ဖိုမွခ်ၿပီး အသင့္စားသုံးႏုိင္ပါၿပီ။
ပုစြန္လုံးအဆီခ်က္ကို ထမင္းနဲ႔ နယ္လုိက္တဲ့အခါ ေစ်းႀကီးေပးဝယ္ရတဲ့ ပုစြန္တုပ္ဆီနဲ႔မျခားတဲ့ အနံ႔အရသာ ရွိတာပါ။ ကန္စြန္းရြက္လယ္ေတာခ်က္ ပူပူေလာေလာနဲ႔ ငပိရည္၊ အတို႔အျမႇဳပ္ စုံလင္လွတဲ့ လယ္ေတာထမင္းဝိုင္းဟာ ေခြၽတာေရးလည္းက်၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ လည္း ညီလွတာမို႔ ေတာသူ ေတာင္သား မ်ားဟာ က်န္းမာေရးအထူးေကာင္း ၾကတာလုိ႔ စဥ္းစားမိပါတယ္။ ဥတု ေဘာဇနေဆးက်မ္း အလိုအရလည္း ''ပုစြန္လုံးသည္ ေလ သည္းေျခကို ႏုိင္၏။ ဓာတ္ခုနစ္ပါးကို ပြားမ်ားေစ၏။ ဆီးဝမ္း ရႊင္ေစ၏။ ကန္စြန္းရြက္သည္ ခ်ဳိ၏။ ႏုိ႔ရည္၊ သုက္တုိ႔ကို ပြားမ်ားေစတတ္၏''ဟူ၍ အက်ဳိး ဂုဏ္မ်ား ပါရွိေၾကာင္း။
စံလြင္ (ငါးဦးစီး)
No comments:
Post a Comment