Thursday, March 31, 2016

ရွားပါးစြာေတြ႔ျမင္ရမည္႕ ေရဦးၿမိဳ႕မွ ေဒါင္းလန္းလုပ္ငန္း




The Mirror Daily's photo.


မုံရြာ မတ္ ၃ဝ

ဝါးကို ႏွီးအျဖစ္ခြဲျခမ္းစိတ္ျဖာ၍ ရက္လုပ္ရသည့္ ႏွီးျဖာလုပ္ငန္းအျဖစ္ ျမန္မာ့႐ိုးရာ ေဒါင္းလန္းလုပ္ငန္းကို စစ္ကိုင္းတိုင္းေဒသႀကီး မုံရြာၿမိဳ႕ေျမာက္ဘက္ ၅၉ မိုင္ ခန္႔အကြာရွိ ေရဦးၿမိဳ႕တြင္ မ်ဳိး႐ိုးစဥ္ဆက္လုပ္ကိုင္ေနသည့္ ေဒါင္းလန္းလုပ္ငန္းကို ရွားရွားပါးပါးတစ္ခုတည္းသာ က်န္ေသာလုပ္ငန္းအျဖစ္ ေတြ႕ရသည္။

''အသက္ ၁၅ ႏွစ္သားကတည္းက ေဒါင္းလန္းလုပ္ လာတာပါ။ ေရဦးၿမိဳ႕နယ္ ဝသဲရြာသားပါ။ ဒီနယ္မွာေတာ့ ဝသဲနဲ႔ မီးေမာ္ကုန္းရြာတို႔ပဲ ယြန္းေဒါင္းလန္းလုပ္ၾကတာပါ။ေျမျပန္႔ကသူေတြကေတာ့ မသုံးၾကဘူး။ ေတာင္ေပၚရွမ္းျပည္ကပဲ သုံးၾကတယ္။ လက္ဖက္ေျခာက္ထြက္တဲ့ ရာသီဆိုရင္ မႏၲေလးပြဲ႐ုံႀကီးေတြမွာ ႀကိဳပို႔ထားရတယ္။ ဒီလုပ္ငန္းကို လုပ္ရတာ မိသားစုလုပ္ငန္းအျဖစ္ မ်ဳိး႐ိုးမပ်က္ထိန္းသိမ္း ထားတဲ့သေဘာပါ။ ငါးေယာက္စားေဒါင္းလန္းတစ္ခုကိုက်ပ္ငါးေထာင္နဲ႔ေရာင္းရပါတယ္။ အရင္းက က်ပ္ေလးေထာင္ က်တယ္။ တကယ္အစစ္အမွန္ ပစၥည္းေကာင္းခ်ည္းသုံးမယ္ ဆိုရင္ ငါးေယာက္စားေဒါင္းလန္းတစ္ခုကို က်ပ္ ငါးေသာင္းေလာက္ရမွ လုပ္ႏိုင္မွာပါ။ သက္တမ္းကလည္း အနည္းဆုံး ၁ဝ ႏွစ္အထိခိုင္တယ္။ပန္းကန္လို က်ကြဲမွာ လည္းမပူရဘူး''ဟု အသက္ ၇၅ ႏွစ္ရွိ ေဒါင္းလန္းလုပ္သူ က ေျပာျပသည္။

ေဒါင္းလန္းကို ယခုအခါ မႏၲေလး၊ ေက်ာက္မဲ၊ သီေပါ၊ လား႐ႈိး၊ မူဆယ္၊ နန္႔ခမ္းတို႔သို႔ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ရကာ ရွမ္းျပည္နယ္မွ ေဒါင္းလန္းကို ''ဖိန္း''ဟုေခၚၿပီး ပေလာင္မ်ားက ဂလန္႔၊ ကခ်င္ျပည္နယ္က ၾကည္လင္၊ မိုးကုတ္ၿမိဳ႕က ေဒါင္းေဘာင္၊ ဘုတလင္ၿမိဳ႕က ဗန္းဒယ္၊ မုံရြာ ေက်ာက္ကာရြာက ရက္သာဟုေခၚ၍ ပင္မလုပ္ငန္းရွင္ ေရဦးၿမိဳ႕က လႊားဟု အသီးသီးေခၚဆိုၾကေၾကာင္း သိရသည္။
ေဒါင္းလန္းမ်ားကို လူဦးေရ ငါးေယာက္စား၊ သုံးေယာက္စား၊ ႏွစ္ေယာက္စားအျဖစ္ျပဳလုပ္ၿပီး အဆိုပါ အရြယ္အစားထက္ ႀကီးမားစြာလုပ္လိုလွ်င္လည္း ျပဳလုပ္ေပးေၾကာင္း သိရသည္။ ေဒါင္းလန္းေကာင္းတစ္ခုရရန္ အခ်ိန္ ႏွစ္လခန္႔ယူ၍လုပ္ရၿပီး အၾကမ္းအားျဖင့္ ေဒါင္းလန္းကို အပိုင္း ၁ဝ ပိုင္းခန္႔ခြဲ၍ ျပဳလုပ္ရသည္။ အေပၚပိုင္း မ်က္ႏွာျပင္မွစ၍ ေအာက္ေျခအထိလႊား(မ်က္ႏွာခြက္)၊ ေဗဒါခြ၊ ခြက္သီး၊ ခြက္နင္း၊ ပန္းကုံး၊ ေျခတန္၊ ေျပာ့ေတာင္၊ ေျပာ့ရစ္၊ ၾကာဘလား၊ ခုံဘီးဟူ၍ အပိုင္း ၁ဝ ပိုင္းခြဲ၍ ျပဳလုပ္ရသည္။ လႊားေခၚမ်က္ႏွာခြက္၏ ေအာက္ဘက္တြင္ ေဒါင္းလန္းအေပၚမ်က္ႏွာျပင္ တင္းမာခိုင္ခံ့ေစရန္ သစ္ေစးျဖင့္သုတ္လိမ္းရန္ တပ္ထားေသာႏွီးေခြကို ေဗဒါခြ ဟုေခၚေၾကာင္း သိရသည္။

မ်က္ႏွာခြက္ လႊားကို ျပဳလုပ္၍ ဝါးႏွီးငယ္မ်ားကို သပ္သပ္ရပ္ရပ္ျဖင့္ လိုအပ္ေသာမ်က္ႏွာျပင္အတိုင္း အတာအလိုက္ စက္ဝိုင္းပုံရက္လုပ္ရၿပီး ရက္လုပ္ထားေသာ စက္ဝိုင္းအတြင္း သစ္ေစးသုတ္၍ လႊစာမႈန္႔ျဖဴးျခင္းကို စအိုထိုးသည္ဟုေခၚတြင္၍ မ်က္ႏွာခြက္လႊားကို ေျမတိုက္တြင္ လုံေလာက္ေသာအပူရရန္ သုံးညခန္႔ထားရသည္။

သစ္ေစးအိပ္လွ်င္ ခြက္ဘီးႏွင့္ မ်က္ႏွာခြက္ကို ဆက္စပ္ေပးၿပီး ခြက္ဘီးၾကားသို႔ အနားသားမ်ားခိုင္ၿမဲေစရန္ လႊစာမႈန္႔ မ်ားသိပ္ထည့္ကာ သစ္ေစးသုတ္၍ ေျမတိုက္ထဲ သို႔ သြင္းရျပန္သည္။ မ်က္ႏွာခြက္၏ေအာက္ဘက္ ေဗဒါခြ (ေခၚ) ႏွီးေခြကိုတပ္ဆင္ၿပီး မ်က္ႏွာခြက္ႏွင့္ ပန္းကုံးကိုဆက္ၿပီး သစ္ေစးသုတ္၍ ေျမတိုက္တြင္ သုံးညခန္႔ထားအၿပီးတြင္ အာလူးေက်ာက္ျဖင့္ ပြတ္တိုက္ရသည္။

ယခုအခါ ေက်ာက္ခဲအစား ေကာ္ပတ္ျဖင့္ ပြတ္တိုက္ၾကၿပီး မ်က္ႏွာခြက္မွ ခြက္နင္းအထိျပဳလုပ္ေသာအပိုင္းကို ေဒါင္းလန္း၏အေပၚပိုင္းဟုေခၚၿပီး ခြက္နင္း၏ ေအာက္ခံဘီးအထိကို ေအာက္ပိုင္းဟုေခၚသည္။

ျပဳလုပ္ရသည့္ အခ်ိန္ၾကာျမင့္မႈ၊ လူတို႔၏ေနထိုင္ စားေသာက္မႈစ႐ိုက္ေျပာင္းလဲလာမႈ၊ ေခတ္အျမင္က်ယ္ ျပန္႔လာမႈတို႔ေၾကာင့္ ျမန္မာ့႐ိုးရာမိသားစု ခ်စ္ၾကည္ေရး သ႐ုပ္ေဖာ္ေသာ ေဒါင္းလန္းသည္ တျဖည္းျဖည္းႏွင့္ ေပ်ာက္ကြယ္လုအေျခအေနတြင္ တစ္ခုတည္းေသာ အသက္ေမြးဝမ္းေက်ာင္းလုပ္ငန္းအျဖစ္ ေရဦးၿမိဳ႕တြင္ လုပ္ကိုင္လ်က္ရွိသည္။
မ်ဳိးဝင္းထြန္း(မုံရြာ)

No comments:

Post a Comment