Saturday, October 31, 2015

31.10.2015...ေၾကးမုံ စာတည္းရႈေထာင့္






အမ်ားသံုးဆီႏွင့္ေရ



အစားအေသာက္လံုၿခံဳစိတ္ခ်မႈအပိုင္းတြင္ အမ်ားဆံုးပါဝင္ပတ္သက္ ေသာ အစားအေသာက္မွာ ဆီႏွင့္ေရျဖစ္ပါသည္။ သန္႔ရွင္းေသာ ေရကို ေနအိမ္ဌာနမ်ားတြင္ ယခင္က ကုိယ္တိုင္ခပ္ယူထားရွိေသာက္သံုးေသာ အေလ့အထမွ ယခုအခါ အသင့္သံုးေသာက္ေရသန္႔မ်ားအား ေနရာတုိင္းတြင္ အသံုးျပဳလာၾကသည္ကို ေတြ႕ရပါသည္။ အလားတူ ႏုိင္ငံအတြင္းရွိ မိသားစုမ်ား ေန႔စဥ္ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ၾကရာတြင္ ဆီစားသံုးမႈကိုမူ ယခင္ကတည္းက ေန႔စဥ္သံုးစဲြလာပါသည္။

ျမန္မာတို႔၏ အလြယ္နည္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည့္ အသင့္သံုးစနစ္တြင္ ေသာက္ေရသန္႔သည္ ယဥ္ေက်းမႈတစ္ရပ္အသြင္ ေနရာယူလာပါသည္။ ေနရာတိုင္းတြင္ ေရသန္႔ဘူးမရွိလွ်င္မျဖစ္ေသာ အေနအထားမ်ားရွိလာေသာေၾကာင့္ ေသာက္ေရသန္႔လုပ္ငန္းမ်ားမွာ တစ္ႏုိင္ငံလံုးအတိုင္းအတာအရ လုပ္လွ်င္လုပ္သေလာက္ တြင္က်ယ္ေသာ လုပ္ငန္းျဖစ္လာပါသည္။

အစားအေသာက္ႏွင့္ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဦးစီးဌာနမွ ခြင့္ျပဳထားသည့္ လုိင္စင္ရေသာက္ေရသန္႔လုပ္ငန္းမ်ား တစ္ႏုိင္ငံလံုးအတိုင္းအတာျဖင့္ ၈ဝဝ ေက်ာ္ရွိေၾကာင္းသိရပါသည္။ အေသးစားႏွင့္ တစ္ႏုိင္တစ္ပိုင္ထုတ္ လုပ္ေရာင္းခ်ေသာ ေသာက္ေရသန္႔လုပ္ငန္းမ်ားကို ခြင့္ျပဳေပးမထားေၾကာင္း ဆိုထားပါသည္။ သို႔ေသာ္ နာမည္ရ၊ နာမည္မရမထင္ရွားသည့္ ေသာက္ေရသန္႔မွာ တစ္ႏုိင္ငံလံုးတြင္ အေျမာက္အျမားရွိေနပါသည္။

တရားဝင္ေသာက္ေရသန္႔လုပ္ငန္း ထုတ္လုပ္ခြင့္လိုင္စင္ ေလွ်ာက္ထားၾကရာ၌ မသန္႔ရွင္းေသာပိုးမႊားေတြ႕ရွိမႈေၾကာင့္ ထုတ္လုပ္ခြင့္မက်သည့္ လုပ္ငန္း ေပါင္း ၄ဝ ခန္႔ရွိရာ ထုိလုပ္ငန္းမ်ားတြင္ လုပ္ငန္းႀကီးမ်ားလည္း ပါဝင္ေနေၾကာင္းသိရွိရပါသည္။ ယင္းမွာ လုပ္ငန္းလုိင္စင္ေလွ်ာက္ထားမႈမွ ေတြ႕ရွိခ်က္ သာျဖစ္ၿပီး လုိင္စင္ေလွ်ာက္ၿပီးႏွင့္ လုိင္စင္မေလွ်ာက္သူမ်ားအားလံုးပါ ၿခံဳငံု ၾကည့္မည္ဆိုလွ်င္ ျပည္သူမ်ားေသာက္သံုးေသာ ေသာက္ေရသန္႔မ်ား ေဘးကင္းေရးအတြက္ ျပန္လည္စဥ္းစားရမည္ျဖစ္သည္။

အျခားအသံုးမ်ားေသာ စားေသာက္ကုန္တစ္မ်ဳိးမွာ စားသံုးဆီျဖစ္ပါသည္။ ျမန္မာတုိ႔၏ အစားအစာမ်ားတြင္ ဆီမပါဘာမွ်မၿပီးဆိုသကဲ့သို႔ အစားအစာတုိင္းတြင္ ဆီသံုးစဲြသည့္ဓေလ့ရွိလာရာ ဆီမွက်န္းမာေရးကို ထိခုိက္ႏုိင္ေသာ အခ်က္မ်ားရွိလာပါသည္။ ျပည္သူမ်ားစားသံုးဆီကို အမ်ဳိးအစားအမ်ဳိးမ်ဳိးခဲြျခားၿပီး ဆီသန္႔၊ ဆီညံ့သတ္မွတ္ထားရာ ျပည္သူမ်ားစားသံုးခ်င္သည့္ ဆီသန္႔တြင္ မသန္႔ဆီမ်ားေရာေႏွာရာမွ က်န္းမာေရးကို ထိခုိက္ႏုိင္ေသာ အေျခအေနမ်ား ရွိလာပါသည္။

ဆီေၾကာင့္ျဖစ္ေသာေရာဂါမ်ားမွာ ေခတ္ေပၚအဆန္းတၾကယ္ေရာဂါ၊ ေငြကုန္ေၾကးက်မ်ားေသာေရာဂါမ်ားအသြင္ေဆာင္လာသျဖင့္ ဆီကိုဂ႐ုတစိုက္ ေရြးခ်ယ္စားသံုးႏုိင္ရန္ လိုအပ္လာသည္။ ေစ်းကြက္တြင္ေရာင္းခ်ေသာ စားသံုးဆီအမွတ္တံဆိပ္မ်ားမွာ ေျမပဲဆီဟုေဖာ္ျပထားေသာ္လည္း ေျမပဲဆီ အစစ္မဟုတ္ဘဲ အျခားစားအုန္းဆီႏွင့္ စားသံုးဆီအေရာအေႏွာမ်ား ေပါင္းစပ္ထားေၾကာင္း သိရိွလာၾကပါသည္။

ျပည္တြင္းထုတ္စားသံုးဆီမ်ားသာမက ျပည္ပမွတင္သြင္းလာေသာ စားသံုးဆီမ်ားမွာလည္း အရည္အေသြးမျပည့္မီေသာ စားသံုးဆီမ်ားရွိလာရာ စားသံုးသူျပည္သူမ်ား ေရာဂါဘယတိုးပြားလာသျဖင့္ စားသံုးဆီေစ်းကြက္ ေထာက္လွမ္းၾကည့္႐ႈၾကပ္မတ္စစ္ေဆးျခင္းမ်ားကို ပိုမိုလုပ္ေဆာင္သြားမည္ဟု သိရွိရပါသည္။ ထိုသို႔လုပ္ေဆာင္ျခင္းသည္ ျပည္သူမ်ားက်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အပံ့ေကာင္းျဖစ္လာႏုိင္သည္ဟု ေမွ်ာ္လင့္ပါသည္။

သက္ဆုိင္ရာက အစားအေသာက္ထုတ္လုပ္ျခင္း ေထာက္ခံခ်က္ထုတ္ ေပးရာတြင္ အမွတ္တံဆိပ္သတ္မွတ္ခ်က္ႏွင့္ကိုက္ညီျခင္းရွိ၊ မရွိ တင္ျပလာေသာ ကုန္ပစၥည္းကို စစ္ေဆးျခင္းျဖစ္ၿပီး ကိုက္ညီမႈမရွိပါက ပယ္ဖ်က္ ျခင္း၊ ကိုက္ညီမႈရွိပါက အတည္ျပဳျခင္းတုိ႔ရွိမည္ျဖစ္ၿပီး စားေသာက္ကုန္ ေစ်းကြက္အတြင္း ျပည္သူမ်ားအား ေရာင္းခ်ေနေသာ စားသံုးဆီမ်ားမွာ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီၫြတ္ေသာ စားသံုးဆီမ်ားျဖစ္ဖို႔ စစ္ေဆးျခင္းလုပ္ငန္းမွာ ပို၍အေရးႀကီးလာပါသည္။
သို႔ျဖစ္ရာ ျပည္သူမ်ားေန႔စဥ္ စားေသာက္မႈဘဝတြင္ ေသာက္ေရသန္႔ ႏွင့္ စားသံုးဆီမွာ အစဥ္အၿမဲပါဝင္ေနသျဖင့္ ျပည္သူမ်ားက်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ၿပီး စိတ္ခ်ယံုၾကည္စြာ စားသုံးႏုိင္ေရးအတြက္ သန္႔ရွင္းေသာ အစားအေသာက္မ်ားျဖစ္ေအာင္ ဝုိင္းဝန္းေဆာင္ရြက္ၾကရမည္ျဖစ္ပါသည္။ ။

No comments:

Post a Comment