Friday, October 30, 2015

30.10.2015...ေၾကးမုံ စာတည္းရႈေထာင့္






ေနထုိင္စားေသာက္မႈပံုစံကိုျပဳျပင္




မ်က္ေမွာက္ကာလတြင္ အမ်ားျပည္သူစားေသာက္ရန္အတြက္ ေရာင္းခ်ၾကေသာ အစားအစာမ်ားမွာ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီၫြတ္မႈမရွိသည့္ အေနအထားမ်ားကို ျမင္ေတြ႕ၾကားသိလာရပါသည္။ စားသံုးသူမ်ားမွာ အျပစ္ကင္းစင္ေသာ၊ မသိနားမလည္ေသာသူမ်ား ျဖစ္ၾကပါသည္။ ေရာင္းခ်သူမ်ားမွာ သိသိႏွင့္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ မသိလိုက္၍ေသာ္လည္းေကာင္း ေရာင္းခ်ၾကသူမ်ားျဖစ္ပါသည္။ အက်ဳိးဆက္မွာ စားသံုးသူမ်ား က်န္းမာေရး တစ္စတစ္စထိခုိက္လာျခင္းျဖစ္ပါသည္။

စားသံုးသူမ်ားအေနျဖင့္ မိမိ၏ဝမ္းမီးအတြက္ အစာစားရာတြင္ သင့္၏၊ မသင့္၏ မဆင္ျခင္ႏုိင္ဘဲ ေတာ္သင့္ေသာအရသာ၊ သက္သာေသာ ေစ်းႏႈန္းတုိ႔ရွိမည္ဆိုပါက အခ်ိန္မေရြး၊ ေနရာမေရြး ဝယ္ယူစားေသာက္ တတ္ပါသည္။ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီၫြတ္ေၾကာင္း၊ သန္႔ရွင္းေသာ အစားအစာျဖစ္ေၾကာင္း ဆင္ေျခကန္မေနတတ္ပါ။ ထုိစားသံုးသူတုိ႔၏ အားနည္းခ်က္ေၾကာင့္ အစားအစာအရည္အေသြးစစ္ေဆးေရးကို လုပ္မေပးလည္း အေၾကာင္းမဟုတ္သည့္ အေျခအေနျဖစ္လာပါသည္။

ယခုအခါ အစားအေသာက္မ်ားမွ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးမ်ား စားသံုးသူမ်ားအား ႐ိုက္ခတ္လာသျဖင့္ တာဝန္ရွိသူမ်ားက အေလးထားေဆာင္ ရြက္မႈမ်ားရွိလာပါသည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံအစားအေသာက္ႏွင့္ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန အစားအေသာက္လံုၿခံဳစိတ္ခ်မႈဆုိင္ရာ လုပ္ငန္းအဖဲြ႕က ႏုိဝင္ဘာလတြင္ ေစ်းကြက္အတြင္း ေရာင္းခ်ေနသည့္ ေသာက္ေရသန္႔မ်ားႏွင့္စားသံုး ဆီမ်ားကို ေရွာင္တခင္စစ္ေဆးသြားမည္ဟု ၾကားသိလိုက္ရေသာေၾကာင့္ စားသံုးသူမ်ားဘက္မွ အားတက္မိပါသည္။

အစားအေသာက္လံုၿခံဳစိတ္ခ်မႈရွိေရးသည္ ျပည္သူမ်ားက်န္းမာစြာ ေနထိုင္ႏုိင္ေရးအတြက္ အလြန္အေရးႀကီးေသာအခ်က္ျဖစ္ပါသည္။ အစားအေသာက္ႏွင့္ပတ္သက္၍ ျပည္သူမ်ားသတိမမူတတ္လွ်င္လည္း သတိမူတတ္ေအာင္၊ ေဘးကင္းစြာျဖင့္ စားေသာက္ႏုိင္ေအာင္ ေဆာင္ရြက္ေပးရမည္မွာ သက္ဆုိင္ရာတို႔၏ အလုပ္ျဖစ္ပါသည္။ ျပည္သူမ်ားမွာ ၎တို႔၏အလုပ္မဟုတ္ သျဖင့္ စားၿမဲစား၊ ေသာက္ၿမဲေသာက္ေနၾကမည္သာျဖစ္သည္။

သက္ဆုိင္ရာက ျပည္သူမ်ားအား ေရာင္းခ်ေသာ အစားအေသာက္မ်ားကို စဥ္ဆက္မျပတ္ ၾကပ္မတ္စစ္ေဆးေပးေနပါက ေရာင္းခ်သူမ်ားအေနျဖင့္ ေဘးကင္းေသာအစားအစာမ်ားကိုသာ ေရာင္းခ်ၾကမည္ျဖစ္သလို ျပည္သူမ်ားကလည္း စိတ္ခ်ယံုၾကည္စြာျဖင့္ စားေသာက္ၾကၿပီး က်န္းမာေသာလူမႈဘဝ ရွင္သန္မႈကို ရရွိပိုင္ဆုိင္ႏုိင္မည္ျဖစ္ပါသည္။

ယခုအခါ စားသံုးသူျပည္သူမ်ားအေနျဖင့္ မိမိတို႔၏ မအားလပ္ေသာ အေျခအေနမ်ားကို အေၾကာင္းျပဳ၍ ျပင္ပအစားအစာမ်ားကို အားထား စားေသာက္ေနရသည္ကို ေတြ႕ရပါသည္။ တစ္ခ်ိန္ေသာကာလက ျပည္သူ မ်ားအေနျဖင့္ ျပင္ပမွ အစားအစာမ်ားကို စားေသာက္ခဲၾကပါသည္။ နံနက္စာျဖစ္ေစ၊ အားလပ္ခ်ိန္အစာျဖစ္ေစ မိမိတို႔ေနအိမ္တြင္ပင္ မိမိတို႔ စိတ္ႀကိဳက္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္တတ္ၾကပါသည္။ ထုိအခါ ေရာဂါဘယျဖစ္ပြားမႈ နည္းပါးခဲ့ၾကပါသည္။

ယခုအခါ နံနက္စာ၊ ေန႔လယ္စာ၊ ညေနစာ၊ ညစာသာမက အားလပ္ ခ်ိန္အစာမ်ားအတြက္ပါ ျပင္ပသို႔ထြက္၍ စားေသာက္တတ္သည့္ အစားအေသာက္ယဥ္ေက်းမႈတစ္ရပ္ ျဖစ္လာပါသည္။ ထုိသို႔စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္မညီၫြတ္သည့္ အစားအေသာက္မ်ားႏွင့္ ႀကံဳေတြ႕ႏုိင္သလို ဝင္ေငြႏွင့္ထြက္ေငြ မညီမွ်ဘဲ စီးပြားေရးယိုေပါက္တစ္ခုလည္း ျဖစ္လာႏုိင္ပါသည္။

မိမိတို႔ႏုိင္ငံကို ဖံြ႕ၿဖိဳးတိုးတက္သည့္ႏုိင္ငံျဖစ္ေအာင္ ထူေထာင္ေနေသာအခါဝယ္ တစ္ဦးခ်င္းဝင္ေငြျမင့္မားေရးႏွင့္ က်န္းမာစြာေနထုိင္ႏုိင္ေရးအတြက္ ဦးစားေပးေဆာင္ရြက္ၾကရမည္ျဖစ္ပါသည္။ ၿခဳိးၿခံေခြၽတာေရး မူဝါဒကို က်င့္သံုးသင့္ပါသည္။ ထုိသို႔ က်င့္သံုးေသာအားျဖင့္ ဝင္ေငြယိုဖိတ္မႈ မရွိသည့္အျပင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီၫြတ္ေသာ ေနထိုင္စားေသာက္မႈဘဝကို ရရွိလာႏုိင္မည္ျဖစ္ပါသည္။

သို႔ျဖစ္ရာ ေရာဂါဘယကင္းစင္ၿပီး က်န္းမာစြာေနထုိင္ႏုိင္ေရးႏွင့္ ေခြၽတာစုေဆာင္းေရး အေလ့အက်င့္ေကာင္းမ်ားကို ရရွိပိုင္ဆုိင္ႏုိင္ရန္ အတြက္ မိမိတို႔၏ ေန႔စဥ္စားေသာက္မႈပံုစံမ်ားကို ျပင္ဆင္ေဆာင္ရြက္ တတ္ေစရန္ တုိက္တြန္းအပ္ပါသည္။ ။

No comments:

Post a Comment