Tuesday, September 29, 2015

29.9.2015...ေၾကးမုံ အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္





စားသုံးသူအကာအကြယ္ေပး

ယခုအခါ ျပည္သူအမ်ားစုတြင္ အစားအေသာက္ႏွင့္ပတ္သက္၍ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးမ်ား ၾကံဳေတြ႕လာသည္ဟု ဆုိရမည္ျဖစ္သည္။ အက်ဳိး ဆက္အားျဖင့္ အသက္အရြယ္မေရြး အသက္အႏၲရာယ္ႏွင့္ ခႏၶာကုိယ္ကုိ ထိခုိက္ေစႏုိင္ေသာ ေရာဂါအသစ္အဆန္းမ်ား ခံစားလာရ၍ ေဆးကုသမႈခံယူ ေနရသူမ်ားကုိ ေဆး႐ုံ၊ ေဆးခန္း တစ္ေန႔တျခား ျမင္ေတြ႕လာရသည္။

မ်ားေသာအားျဖင့္ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးတုိး၊ ႏွလုံး၊ အဆုတ္၊ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ အစာအိမ္၊ အူမႀကီးဆုိင္ရာ ေရာဂါမ်ားသာမက ကုသရမလြယ္ကူသည့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားပါ အျဖစ္မ်ားလာသည္။ အဆုိပါ ေရာဂါမ်ားမွာ ကူးစက္ ေရာဂါမ်ားမဟုတ္ဘဲ အမ်ားအားျဖင့္ ေနထုိင္မႈပုံစံႏွင့္ အစားအေသာက္မ်ားေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚလာေသာ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးမ်ားေၾကာင့္ဟု ဆုိရမည္ ျဖစ္သည္။

ထုိ႔အျပင္ လူငယ္လူရြယ္မ်ားသာမက အသက္အရြယ္မေရြး အမ်ဳိးသား မ်ား လြယ္လြယ္ကူကူ ေသာက္သုံးတတ္ၾကသည့္ အေဖ်ာ္ယမကာမ်ားေၾကာင့္ လည္း က်န္းမာေရးထိခုိက္သည္ကုိ ေတြ႕ရသည္။ ေသာက္သုံးသူမ်ားအား အက်ဳိးမျပဳေစသည့္ စံခ်ိန္စံၫႊန္းမမီသည့္ အေဖ်ာ္ယမကာမ်ားကုိ ေန႔စဥ္မွီဝဲ လာေသာအခါ ေရရွည္တြင္ အသက္အႏၲရာယ္ကုိ ျဖစ္ေစသည့္ အေနအထား မ်ားသုိ႔ပင္ ေရာက္လာခဲ့သည္။

ထု႔ိေၾကာင့္ စားသုံးသူမ်ားအား အကာအကြယ္ေပးႏုိင္ေရးအတြက္ စားသုံး ရန္ မသင့္သည့္ အစားအစာမ်ားကုိ သက္ဆုိင္ရာအဖြဲ႕အစည္းမ်ားက ေန႔စဥ္ ကြင္းဆင္းစစ္ေဆးကာ ေရာင္းခ်သူမ်ားကုိ ပညာေပးလ်က္ရွိသကဲ့သုိ႔ စားသုံး သူမ်ားကုိလည္း မသန္႔ရွင္းေသာ အစားအစာမ်ားကုိ မစားသုံးမိေစရန္ အသိပညာမ်ားေပးေဝေနသည္ကုိ ေတြ႕ရပါသည္။

လူအမ်ား ေန႔စဥ္စားသုံးေနေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ မီးဖုိေခ်ာင္သုံး စားေသာက္ကုန္ျဖစ္သည့္ စားသုံးဆီသည္ လူတုိ႔က်န္းမာေရးအတြက္ အေရးႀကီးေသာပစၥည္းျဖစ္လာသည္။ ျမန္မာတုိ႔အေနျဖင့္ ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ ဆီမပါ လွ်င္ မၿပီးေခ်။ ဝယ္ယူစားသုံးေသာ အစားအစာမ်ားတြင္လည္း စားသုံးဆီႏွင့္ မလြတ္ကင္းေခ်။ ထုိ႔ေၾကာင့္ သန္႔ရွင္းေသာ စားသုံးဆီျဖစ္ရန္လုိအပ္လာသည္။

ဆီေၾကာင့္ျဖစ္တတ္ေသာ ေရာဂါမ်ားမွာ မ်ားျပားလြန္းသျဖင့္ ဆီေလွ်ာ့ စားသုံးရန္ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာနက စဥ္ဆက္မျပတ္ အသိပညာေပး ေနေသာ္လည္း ျပည္သူမ်ားမွာ အစားအတြက္ေဘးျဖစ္မည္ကုိ မၾကည့္ဘဲ ေန႔စဥ္ မွန္မွန္စားသုံးေနၾကသည္။ စားသုံးသူမ်ားအေနျဖင့္ ဆီအမ်ဳိးမ်ဳိးကုိ ဝယ္ယူသုံးစြဲလ်က္ရွိသည့္အနက္ ဓာတုပစၥည္းေရာေႏွာထားသည့္ ေရာဆီ ႏွင့္ ျပန္ေၾကာ္ဆီျဖစ္သည့္ အေရာင္ခြၽတ္ေရာင္းခ်ေသာ ဆီမ်ားကုိ မစားသုံးမိ ဖုိ႔လုိသည္။

ဆီတြင္ သဘာဝဆီဟုေခၚသည့္ မျပည့္ဝဆီႏွင့္ အစားထုိးဆီဟု ေခၚသည့္ ျပည့္ဝဆီဟူ၍ ႏွစ္မ်ဳိးရွိရာ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲ ေရးအဖြဲ႕က အတည္ျပဳထားေသာ ဆီတုိ႔ကုိသာ စားသုံးသင့္ပါသည္။ အေရာအေႏွာဆီမ်ား၊ မသန္႔ရွင္းေသာဆီမ်ားကုိ စားသုံးမိပါက စားသုံးသူမ်ားတြင္ အထက္ေဖာ္ျပပါ ေရာဂါတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးမက ရရွိေစပါသည္။

သုိ႔ျဖစ္ရာ ျပည္သူမ်ား အစားအေသာက္ေၾကာင့္ ေဘးဒုကၡမေရာက္ ေစရန္ စားသုံးသူမ်ား အကာအကြယ္ေပးေရးလုပ္ငန္းမ်ားကုိ က်ယ္ျပန္႔စြာ ေဆာင္ရြက္ေပးေနပါသည္။ စားသုံးသူမ်ားကလည္း မိမိတုိ႔က်န္းမာေရး အတြက္ သန္႔ရွင္းေသာ အစားအစာမ်ားကုိ ေရြးခ်ယ္စားသုံးတတ္ေစရန္ တုိက္တြန္းအပ္ပါသည္။ ။

No comments:

Post a Comment