Wednesday, November 28, 2018

အမ်ားျပည္သူ အက်ဳိးစီးပြားကို ဆင္ျခင္ေရွး႐ႈ

Image may contain: text
အမ်ားျပည္သူအက်ဳိးစီးပြားဆိုသည္မွာ ျပည္သူအားလုံးႏွင့္သက္ဆိုင္သည့္ အက်ဳိးမယုတ္ေစေသာ အေၾကာင္းကိစၥမ်ားကို ဆိုလိုသည္။ ျပည္သူလူထု တစ္စုတစ္ဖြဲ႕ႏွင့္သက္ဆိုင္သည့္ အေၾကာင္းကိစၥတို႔မွာ အမ်ားျပည္သူ အက်ဳိးစီးပြားဟု မဆိုႏိုင္ေခ်။ ဥပမာအားျဖင့္ ျပည္သူအားလုံး စားသုံး ေသာ စားေသာက္ကုန္ႏွင့္သက္ဆိုင္သည့္ ရလဒ္မ်ားသည္ အမ်ားျပည္သူ အက်ဳိးစီးပြားဟု ဆိုရမည္ျဖစ္သည္။
ကမၻာေပၚရွိ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ စားေသာက္ကုန္မ်ားမွာ ေစ်းႏႈန္းအခ်ဳိသာဆုံးဟု ဆိုၾကသည္။ အမွန္တကယ္တြင္ အရည္အေသြး မေကာင္းေသာေၾကာင့္ တန္ဖိုးနည္းေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ားျဖစ္ေနသည္ ကို မသိက်ဳိးကြၽန္ျပဳၿပီး ေျပာဆိုၾကျခင္းျဖစ္သည္။ ျပည္သူအမ်ားစု၏ ထိုသို႔ေသာခံယူခ်က္သည္ ႏိုင္ငံဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္မႈ၊ လူေနမႈဘဝျမင့္မားမႈ၊ တစ္ဦးခ်င္းဝင္ေငြရရွိမႈ၊ ဆင္းရဲႏြမ္းပါးမႈတို႔ႏွင့္လည္း သက္ဆိုင္သည္ဟု ဆိုႏိုင္သည္။
ျပည္သူမ်ားမွာ ဝင္ေငြနည္းပါးသူ အမ်ားစုျဖစ္၍ တန္ဖိုးနည္းေသာ ထုတ္ကုန္မ်ားကို ထုတ္လုပ္ၾကသည္မွာ မဆန္းေခ်။ အမ်ားျပည္သူတို႔၏ လိုအင္ကိုလိုက္၍ တန္ဖိုးနည္းေသာ၊ အရည္အေသြးမျပည့္ေသာ ထုတ္ကုန္ပစၥည္းမ်ားအား ထုတ္လုပ္ၾကသူမ်ားကိုလည္း အျပစ္မဆို သာေခ်။ ဝယ္လိုအားရွိ၍ ေရာင္းလိုအား ရွိေနျခင္းသာ ျဖစ္သည္။ ထုတ္လုပ္သူမ်ားႏွင့္ စားသုံးသူတို႔က အသိတရားျဖင့္ သတိမူဆင္ျခင္ ၾကဖို႔သာ လိုရင္းျဖစ္သည္။
အမ်ားျပည္သူ အက်ဳိးစီးပြားကို ေရွး႐ႈရာ၌ ဝယ္လိုအားရွိတိုင္း အျမတ္အစြန္းရလွ်င္ၿပီးစတမ္း ေရာင္းခ်င္တိုင္းေရာင္းျခင္းမွာ မျဖစ္ သင့္ေခ်။ ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိသာေသာ ေရာင္းကုန္မ်ားရွိ၍ သက္သာလွ်င္ၿပီးစတမ္း ဝယ္ခ်င္တိုင္းဝယ္ၿပီး သုံးစြဲရန္လည္း မသင့္ေခ်။ ထုတ္လုပ္သူမ်ားအေနျဖင့္ မိမိအက်ဳိးစီးပြားထက္ အမ်ားျပည္သူအက်ဳိးစီးပြားကို ဦးစားေပးသင့္သည္။ စားသုံးသူမ်ားအေနျဖင့္ မိမိက်န္းမာေရးအတြက္ ေဘးမျဖစ္ေစေရးကို လည္း သတိထားသင့္သည္။ ေရာင္းခ်သူမ်ားအေနျဖင့္ ဤပစၥည္းမွာ တန္ဖိုးနည္းရျခင္း၊ တန္ဖိုးမ်ားရျခင္းအေၾကာင္းတို႔ကို မြန္ျမတ္ေသာ စိတ္ထားျဖင့္ ပြင့္လင္းျမင္သာစြာ အသိေပးသင့္သည္။
အမ်ားျပည္သူသုံးစြဲၾကေသာ တန္ဖိုးနည္းလူသုံးပစၥည္းမ်ားမွာ တာရွည္မခံျခင္း၊ ပ်က္စီးလြယ္ျခင္း၊ အႏၲရာယ္မ်ားျခင္းတို႔ျဖစ္တတ္သည္။ တန္ဖိုးနည္းေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ားမွာ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ သည္ကို သတိမူရမည္။ အရက္၊ ေဆးလိပ္၊ ေဆးရြက္ႀကီး၊ ကြမ္းယာတို႔သည္ ျပည္သူမ်ားအား အႏၲရာယ္အေပးႏိုင္ဆုံး စားေသာက္ကုန္မ်ားျဖစ္သည္။ အရက္ႏွင့္ ေဆးလိပ္ကို အခြန္ျဖင့္ထိန္းခ်ဳပ္ေသာ္လည္း ကြမ္းယာကိုမူ မည္သို႔မွ် ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ျခင္းမရွိေသးေခ်။ ယင္းကုန္ပစၥည္းမ်ားသည္ က်န္းမာေရးသာမက ပတ္ဝန္းက်င္ကိုပါ ထိခိုက္မႈရွိေစသျဖင့္ ယခုထက္ ပိုမိုထိေရာက္စြာ ေဆာင္ရြက္သင့္သည္။
အမ်ားျပည္သူတို႔ ေန႔စဥ္ဝယ္ယူစားသုံးေနေသာ အစားအေသာက္ မ်ားတြင္ အရည္အေသြးမျပည့္မီသည့္ အစားအစာမ်ား၊ ဓာတုပစၥည္း မလြတ္ကင္းသည့္ အစားအစာမ်ား အမ်ားစုျဖစ္သည္ဟု ဆိုႏိုင္သည္။ ျပည္သူမ်ား၏က်န္းမာေရးအတြက္ အစားအစာႏွင့္ အရည္အေသြးတို႔ကို စစ္ေဆးျခင္းျပဳလုပ္ေပးသည္ဆိုေသာ္လည္း တစ္ႏိုင္ငံလုံးအတိုင္းအတာ အားျဖင့္ လႊမ္းၿခံဳေဆာင္ရြက္ႏိုင္ရန္ မလြယ္ကူေခ်။ စားသုံးသူႏွင့္ ထုတ္လုပ္သူမ်ားက အသိတရားျဖင့္ ေရာင္းခ်စားေသာက္ရန္လိုအပ္သည္။ အရည္အေသြးမမီေသာ အစားအစာမ်ား၊ အႏၲရာယ္မကင္းေသာ အစားအစာမ်ားကို စားသုံးျခင္းေၾကာင့္ ျပည္သူမ်ားမွာ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ၊ ေသြးတိုး၊ ႏွလုံး၊ ေက်ာက္ကပ္၊ အသည္း၊ ပန္ကရိယ စသည့္ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားမႈျမင့္တက္လာသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
သို႔ျဖစ္ရာ ျပည္သူမ်ား က်န္းမာေရးအတြက္ စားသုံးသူႏွင့္ထုတ္လုပ္ သူမ်ား အျပန္အလွန္သတိမူၿပီး စားသုံးသူလည္း စားသုံးသူအေလ်ာက္၊ ထုတ္လုပ္သူလည္း ထုတ္လုပ္သူအေလ်ာက္ အမ်ားျပည္သူအက်ဳိးစီးပြားကို မွ်တစြာ ဆင္ျခင္ေတြးေခၚကာ အသိတရားျဖင့္ ထုတ္လုပ္သုံးစြဲၾကပါရန္ တိုက္တြန္းအပ္ပါသည္။ ။

No comments:

Post a Comment